Реклама / Ads
36| 7626 |02.04.2014 НОВИНИ

Авторите на "Ран-Ът": Не разбрахме за парите на България отпреди 1989 г.

.
Ричард Ран и Роналд Ът на представянето на филма "Преходът, който не стана така, както беше замислен" Източник: Булфото
След издаването на плана „Ран-Ът” работихме с правителството на СДС и ситуацията беше подобна на тази с валутния борд. В резултат от токсичната политическа среда в България, изгубихте седем много ценни години, за да поемете в посоката на приватизация.
 

Това заявиха американските икономисти Роналд Ът и Ричард Ран, съавтори на популярния план „Ран Ът“ за българския преход към пазарна икономика и демокрация, в интервю за БНР.  

Категорично няма никакви тайни глави на доклада, никакви частни споразумения, изтъква авторът на документа и добавя: „Препоръките ни бяха традиционни. Мисля, че при вас изобщо нямаше ефект на шокова терапия. Ако вие бяхте последвали приложения в Естония и Полша модел на истинска шокова терапия, щяхте да се справите по-добре с тази ситуация. Световната банка е давала много лоши съвети и препоръки на доста европейски страни и бих казал, че тя насърчава едно по-скоро назадничаво икономическо развитие.

При вас имаше шокова терапия, но това беше по-скоро рана, която вие сами си нанесохте и тя не ви помогна да се справите по-бързо със ситуацията. Най-голямото ни разочарование бе по отношение върховенството на закона.

Плоският данък беше едно много мъдро решение. В момента вие се намирате в една много конкурентоспособна позиция, смятат специалистите. Така и не разбрахме къде отидоха парите на българската държава отпреди 1989 г. Когато ние пристигнахме, те вече не бяха тук, добавят Ран и Ът.

Двамата не искат да критикуват МВФ за действията в Украйна, но не са съгласни с подхода на институцията.

Поводът за за посещението на Ричард Ран и Роналд Ът в България е представянето на книга и филм. Филмът разказва за случилото се в началото на прехода, за историята около т. нар. план „Ран-Ът" и разбива митовете, които витаят около него, обяснява икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

„В ситуацията, в която се намираме, може би повече от всякога е важно да разберем какво се случи по време на прехода, кое направи така, че някои неща да не се получат, а други да", коментира Ганев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5014 |17.02.2014 Разбрахме се с Турция за автопревозвачите . 47| 5730 |22.09.2013 Г. Първанов: През 2007 г. с Иван Костов се разбрахме . 22| 5340 |20.06.2013 БСП обобщи: институциите без авторитет, икономиката-на „командно дишане” . 30| 5171 |09.11.2012 Б. Ламбовски: Скръбта по Максим сочи, че има дефицит на авторитети

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads