Реклама / Ads
3| 2173 |03.10.2024 НОВИНИ

Бъдещето на отбранителната готовност на ЕС остава несигурно

.
Европейската сметна палата призовава за по-внимателно планиране на Програмата за европейската отбранителна промишленост (ПЕОП), като подчертава необходимостта от по-добър баланс между амбициозните цели, бюджета и времевата рамка.
 

Одиторите изразяват опасения, че предложените разходи от 1,5 млрд. евро за двугодишен период може да не са достатъчни за значителен напредък в отбранителната готовност на ЕС и за подкрепа на промишлената база, свързана с отбраната на Украйна, съобщи Ройтерс. Сметната палата подчертава, че военните действия в Европа изведоха отбраната на преден план в дневния ред на ЕС. Програмата ПЕОП е замислена като първи етап от изпълнението на Стратегията за европейската отбранителна промишленост, чиято цел е укрепване на технологичната и индустриална база на Европа, както и възстановяване и модернизация на отбранителния капацитет на Украйна.

 

Марек Опиола, представител на ЕСП, заяви, че е необходима по-солидна концепция за законодателното предложение и подчерта, че Комисията трябва да намери баланс между целите и бюджета на програмата. Според него, съществува риск средствата да бъдат разпределени между твърде много проекти, което би намалило ефективността на програмата на европейско ниво.

 

Сметната палата също така предлага ключови етапи и цели, които да бъдат постигнати до 2027 г., както и допълнителни разпоредби за по-ефективно прилагане на ПЕОП. Те съветват Комисията да обмисли допълнение на сегашната стратегия за отбрана с дългосрочна стратегия за отбранителната индустриална база в рамките на следващия многогодишен бюджет на ЕС, съобщи Politico.

 

В допълнение, ЕСП подчертава необходимостта от по-прецизни механизми за отчетност и съхраняване на одитните правомощия на палатата, особено когато част от изпълнението е възложено на украинските власти.

 

Що се отнася до Инструмента за подкрепа на Украйна, който е част от предложението, все още няма фиксиран бюджет. Държавите членки обмислят използване на печалбите от замразени руски активи за подкрепа на Украйна, но този източник на финансиране е непредсказуем като размер и график.

 

Превод и редакция: frognews

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2169 |03.10.2024 Филип Гунев: Евентуална бежанска вълна от Близкия изток ще достигне България през пролетта и лятото на 2025 г.  . 3| 2186 |03.10.2024 Първите доставки втечнен природен газ за България пристигнаха на терминала в Александруполис . 6| 3118 |03.10.2024 Диана Русинова за тротинетките: Грешка беше да ги дадем на 16-годишни да ги карат . 0| 2379 |03.10.2024 Григор Димитров ще стартира срещу белгиец на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Шанхай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads