Реклама / Ads
0| 3419 |24.06.2022 НОВИНИ

Байдън за абортите: Решението на Върховния съд буквално връща Америка 150 години назад

.
Джо Байдън Източник: БГНЕС
„Трима съдии, посочени от един президент, Доналд Тръмп, бяха в основата на днешното решение за накланянето на везните на правосъдието и премахване на основното право на жените в тази страна. Не се заблуждавайте, това решение е кулминация на умишлени усилия в продължение на десетилетия, за да наруши баланса на нашето законодателство“.
 

Това коментира президентът на Съединените американски щати на извънреден брифинг относно това, че Върховният съд отмени 50-годишното решение за правото на аборт.

 

„Според мен това е реализация на крайна идеология и трагична грешка на Върховния съд“, смята той.

 

„Съдът направи това, което никога досега не е правил, изрично отне едно конституционно право, което е толкова основно за толкова много американци, което вече е било признато. Решението на съда да направи това ще има реални и непосредствени последици“, каза президентът.

 

„Съдът изложи като обосновка държавни закони, криминализиращи абортите, които датират от 1800-те години – съдът буквално връща Америка 150 години назад. Според мен това е тъжен ден за страната", категоричен е Байдън.

 

„Нека бъда много ясен и недвусмислен. Единственият начин да осигурим правото на жената да избира... е Конгресът да възстанови защитата на „Роу срещу Уейд“ като федерален закон. Никакво изпълнително действие от президента не може да направи това", уточни той.

 

„И ако Конгресът, както изглежда, няма гласове, за да направи това сега, гласоподавателите трябва да чуят гласа им. Тази есен трябва да изберете повече сенатори и представители, които ще кодифицират правото на жената да избира отново във федералния закон“, добави президентът.

 

„Тази есен Роу е в бюлетината. Личните свободи са в бюлетината. Правото на неприкосновеност на личния живот, свобода, равенство – всички те са в бюлетината. Дотогава ще направя всичко по силите си, за да защитя правото на жената в щатите където ще се сблъскат с последствията от днешното решение“, заяви още държавният глава.

 

„Така че щом една жена живее в държава, която ограничава абортите, решението на Върховния съд я спира от това да пътува от родния си щат до държава, която го позволява. Не пречи на лекар в тази държава да я лекува. Както главният прокурор заяви - жените трябва да останат свободни да пътуват безопасно до друг щат, за да търсят грижите, от които се нуждаят“, каза още той.


„Ако някой държавен или местен служител - на висока или ниска позиция - се опита да попречи на жена да упражни основното си право да пътува, ще направя всичко по силите си, за да се боря с тази дълбоко неамериканска атака“, добави Байдън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3152 |24.06.2022 Христо Иванов след решението за РСМ: Постижение за българската дипломация . 0| 3019 |24.06.2022 РСМ – точка първа в НС. Проекторешението на ДБ гарантира всички интереси на България, увери Хр. Иванов . 0| 2874 |23.06.2022 Кабинетът в оставка чака решението на НС за Скопие . 0| 3219 |11.06.2022 Байдън: Зеленски не чу предупрежденията за руската инвазия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads