Реклама / Ads
0| 3429 |13.10.2022 НОВИНИ

Байдън: Китай има намерение и възможност да промени световния ред

.
Китай, военни Източник: БГНЕС
Джо Байдън предупреди, че САЩ са изправени пред ”решаващо десетилетие” в съперничеството си с Китай, като представи стратегия за национална сигурност, в която Пекин е посочен като страна, която има намерение и възможност да промени световния ред, пише Financial Times
 

В първия подобен документ за своето президентство Байдън отбелязва, че администрацията му е "ясно осъзнала обхвата и сериозността" на предизвикателството, което Китай и Русия представляват за международния ред.

"Китай има намерението, а все по-често и способността да промени международния ред в полза на такъв, който да накланя глобалното поле за игра в негова полза", твърди Байдън.

 

Говорейки за стратегията, съветникът по националната сигурност Джейк Съливан определи Китай като "най-същественото геополитическо предизвикателство". В документа се казва, че макар Русия да представлява "непосредствена и постоянна" заплаха, тя "не разполага с широкоспектърните възможности на Китайската народна република".

 

Фокусът върху Китай идва в момент, когато отношенията между Вашингтон и Пекин са в най-лошото си състояние, откакто страните установиха дипломатически отношения през 1979 г. САЩ са обезпокоени от бързата модернизация на китайската армия и агресивната й дейност около Тайван.

 

През август Китай проведе широкомащабни военни учения, включително за първи път изстреля ракети над Тайван, в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе.

 

Китай обвинява САЩ, че се намесват във вътрешните му работи и създават антикитайски коалиции със своите съюзници. През последните дни Пекин разкритикува Вашингтон за въвеждането на контрол върху износа, целящ да забави китайския напредък в областта на изкуствения интелект, суперкомпютрите и съвременните чипове.

 

Съливан заяви, че контролът върху износа е част от стратегията, която той нарече "малък двор, висока ограда", като се създават "точки на задушаване" за критични американски технологии.

 

"Сега я прилагаме", каза Съливан. "Фундаменталните технологии трябва да са в този двор, а оградата трябва да е висока, защото нашите стратегически конкуренти не трябва да могат да използват американски и съюзнически технологии, за да подкопават американската и съюзническата сигурност."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3113 |12.10.2022 Байдън заяви, че „няма намерение” да се среща с Путин . 2| 3313 |07.10.2022 Байдън: Светът никога не е бил толкова близо до ядрен Армагедон . 10| 6910 |04.10.2022 Ричард Ран предрича китайско-руски конфликт след провала на Русия в Украйна . 1| 7005 |24.09.2022 Слухове за военен преврат в Китай заляха социалните мрежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads