Реклама / Ads
2| 3050 |01.04.2023 НОВИНИ

Байдън може и да не дойде на коронацията на Чарлз III

.
Вероятно Байдън ще пропусне коронацията на Чарлз ІІІ Източник: БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън ще откаже покана да присъства на коронацията на краля на Великобритания Чарлз III в Лондон през май. Според The Daily Telegraph, позовавайки се на източници, вместо него на церемонията може да присъства първата дама на САЩ Джил Байдън.
 

Според изданието, пътуванията в чужбина са много изтощителни за 80-годишния американски президент, във връзка с което администрацията на Вашингтон се опитва да намали броя им до минимум, оставяйки в графика само най-необходимите чуждестранни посещения.

 

Като се има предвид пътуването на Байдън до Северна Ирландия и Република Ирландия в средата на април, второ посещение на Британските острови за един месец се счита за малко вероятен сценарий, пише вестникът.

 

Британският посланик в САЩ Карън Пиърс и представители на Бъкингамския дворец са в “сърдечни и дипломатически” преговори с Белия дом относно състава на американската делегация на коронацията, допълва “Дейли Телеграф”.

 

Известно е, че на 11 април Байдън ще пристигне в Белфаст, за да участва в събитията по повод 25-ата годишнина от подписването на Споразумението от Белфаст (Споразумението от Разпети петък), което сложи край на въоръжената конфронтация между протестантските юнионисти и католическите националисти в Северна Ирландия.

 

Вестникът отбелязва, че именно в Ълстър американският президент може да се срещне с Чарлз III, с когото имал “силна връзка”.

 

Тогава Байдън, който има ирландски корени, ще се отправи към Дъблин, където ще остане от 12 до 15 април. Daily Telegraph предположи, че решението на Байдън да прекара много по-дълъг период от време в Република Ирландия, отколкото в Обединеното кралство, всъщност може да е показателно за отношението му към излизането на Великобритания от Европейския съюз.

 

По-рано администрацията на Вашингтон посочи на британските власти необходимостта от разрешаване на противоречията с Брюксел около търговското споразумение за Северна Ирландия след Брексит.

 

Според изданието, посещението на Байдън в Ълстър е можело да бъде поставено под въпрос, ако страните не са се договорили в края на февруари да подпишат така наречената Уиндзорска концепция, която опростява процедурата за внос на стоки в Северна Ирландия от други части на Обединеното кралство, с изключение на продуктите, които се изпращат до Ирландия.

 

Церемонията по коронясването на 74-годишния Чарлз III ще се състои на 6 май – осем месеца след смъртта на Елизабет II. Събитието ще се проведе в Уестминстърското абатство в Лондон в присъствието на две хиляди души.

 

Покана да присъстват на церемонията по-специално получиха лидерите на Белгия, Унгария, Ирландия, Испания, Монако, Франция, Япония, лидерите на Европейския съюз и новият първи министър на Шотландия Хамза Юсуф, който се придържа към републиканските възгледи. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3053 |01.04.2023 Шолц: Конфликтът в Украйна може да се проточи години . 0| 3039 |01.04.2023 Джо Байдън посети опустошен от торнадо град в щата Мисисипи . 5| 2826 |31.03.2023 ЕС може да върне митата върху вноса на някои украински зърнени продукти . 0| 2928 |31.03.2023 Откриха тяло на мъж край Перник, може да е на изчезналия Емил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads