Реклама / Ads
30| 4747 |07.01.2011 НОВИНИ

Й.Бакалов: Стига с тази милиционерщина

.
Йордан Бакалов
Това, което се демонстрира с подслушванията не е полицейщина, а милиционерщина. А за тези седем месеца премиерът не е взел никакви мерки.
 

Това заяви по БНР депутатът от Синята коалиция Йордан Бакалов, председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите по повод огласените записи.

Тук има и един много тънък момент – за да се приложи СРС трябва да има опасност от извършване на престъпление, каза синият депутат. По думите му България е единствената европейска страна, в която СРС-та се използват като доказателства, докато другаде не е така.

Премиерът не може да слуша всички, трябва да има обосновано предположение за престъпление, за да се подслушва. Затова е хубаво премиерът да спазва закона. Можем да му препоръчаме да си направи вътрешен отдел и да си разследва министрите, каза Бакалов.

Според него това е проблем, когато един кръг от хора иска да елиминира друг кръг от хора. Специалните служби работят по лесния начин – да закачат някого да го слушат. Ще бъда много доволен, ако на един вътрешен министър му се търси сметка защо само 6% СРС-та влизат в съда – къде отиват например 18 млн. лева на данъкоплатците, попита Бакалов.

Според икономическият министър обаче, подслушването си има и добра страна, защото ако човек забрави какво е казал, то е нещо като архив. Така, както си пазиш имейлите, остават ти и аудиофайлове.

То е приемливо като метод за събиране на доказателства, когато се извършва по законовия ред, когато е част от цялата полицейска работа, но не е начин на функциониране на държавата, добави той.

На въпрос дали този случай с подслушване не е сходен с изнасянето на досиетата на посланици, работили за Държавна сигурност, Трайков отговори, че между двата случая няма никаква прилика.

Според министъра не е приемливо 20 години да продължава да бъде неясно кой какъв е в държавата и какви зависимости има между хората, които вземат решенията и от които зависи бъдещето на страната.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4953 |02.12.2010 Кадиев: Действията на Цветанов са милиционерщина . 3| 4757 |15.09.2010 Нова такса “смет” стига до 70 лева на тон . 26| 5581 |01.09.2010 В. Рашидов: Стигаме до пенсийката и оставяме артиста в мизерия . 9| 5682 |30.05.2010 Р. Плевнелиев: Постигаме феноменални успехи, гарнирани с криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads