Реклама / Ads
7| 5096 |29.05.2011 НОВИНИ

Бактерията от краставиците плъзна из Европа

.
У нас няма опасни зеленчуци, заявиха отново от Агенцията по безопасност на храните. Заразата с бактерията ЕХЕК, опасния нов щам на бактерията ешерихия коли(ентерохеморагична Ешерихия коли), продължава да се разпространява из Европа.
 

За малко повече от седмица близо 1000 души бяха засегнати от хемолитично-уремичния синдром, предизвикван от бактерията, който може да доведе до остра бъбречна недостатъчност, пише Вести.
Втори случай на заразяване с бактерията ЕХЕК (ентерохеморагична Ешерихия коли) е открит в Швейцария.
В Германия броят на починалите, чиято смърт се приписва на бактериалния щам, вчера достигна десет души.
Във Франция снощи бе съобщено, че са откирити три подозрителни случая на хранително отравяне "във връзка с епидемията в Германия", 25 - в Швеция, седем в Дания, три във Великобритания, два в Австрия и един в Холандия.

В Испания проби, взети от земеделските стопанства в южната част на страната, откъдето са доставени краставиците, по които беше открита бактерията, са изпратени в лабораторията в Галиция, като първите резултати ще станат известни утре.
Германски експерти подозират, че краставици, внесени от Испания, са възможен източник на взрива на хемолитично-уремичен синдром (ХУС) - тежко усложнение на бактерия Ешерихия коли, известен като Произвеждаща шига токсин Е. коли или СТЕК.

Базираният в Стокхолм Европейски център за превенция и контрол на заболяванията заяви вчера, че това е един от най-големите описани взривове на СТЕК/ХУС в света и най-големият, регистриран в Германия.
Според европейските експерти са регистрирани 276 случая на ХУС в Германия от 25 април насам. По-малък брой са докладвани в Швеция, Дания, Холандия и Великобритания, всички свързани със скорошни пътувания до Германия.
Според европейските експерти взривът на бактериалната инфекция е необичаен, понеже засяга предимно възрастни, и то жени. Обикновено случаи на ХУС се наблюдават при деца под пет години, а сега 87% от засегнатите са възрастни, като преобладават жените - 69%.

Според оценката на риска на центъра тъй като нови случаи продължават да се появяват, може да се предполага, че източникът на инфекцията все още е активен.

Испански краставици, заразени с бактерията, са внесени в Чехия, съобщи вчера националната информационна агенция ЧТК, цитирайки чешките санитарни власти.

От днес започват инспекции в предприятието, което получило заразената пратка от германски доставчик. Органът за контрол над селскостопанската продукция и храните не е уточнил дали подозрителните краставици са пуснати в продажба.

От Българската агенция за безопасност на храните отрекоха у нас да има опасни зеленчуци. При нас предимно зеленчуците са от Гърция и от Йордания, заяви тази сутрин шефът на агенцията Йордан Войнов. По думите му у нас няма пресни продукти от Испания.

Сезонът в Испания вече отминава по отношение на зеленчуците, така че няма повод за безпокойство, заяви той и добави, че БАБХ контролира нещата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5785 |28.05.2011 Шествековният чинар в Гърмен, оценен от Европа . 13| 5530 |17.05.2011 Спряха здравната карта за Европа . 5| 5053 |11.05.2011 Местан: Развитието на Европа на две скорости е опасно . 28| 7811 |09.05.2011 Яне тръгва из Европа с нови флашки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads