Реклама / Ads
1| 4483 |14.10.2015 НОВИНИ

България 69-та по корупция от 175 страни

.
България е поставена на 69-то място по корупция сред 175 страни по света в поредния Индекс за възприемане на корупция на "Трансперънси интернешънъл", информира в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.
 

 Дали става дума за манипулирани избори, подкупи или подправени лекарства в болниците, една карта на света позволява да се види как широкоразпространените сенчести сделки работят по света. По-голяма част от картата е оцветена в будещия загриженост червеникав отенък, който маркира висока степен на корупция. Най-зле в класацията на "Тренсперънси интернешънъл" са Сомалия и Северна Корея, които иман едва по 8 точки от идеалния резултат 100.

 

Сред отличниците са Нова Зеландия, Финландия и Швеция, макар че нито една страна няма идеален резултат от 100, т.е. без никаква корупция, или „върховна корупция“, която би била отбелязана просто с 0.

 

Изследователите са маркирали Австралия като будеща безпокойство страна. Макар и представена на картата в относително здравословно изглеждащия светложълт цвят, страната продължава да се движи надолу и изпадна от челната десетка на 11 място. Според експертите за това класиране е допринесло и разследването на сериозни корупционни скандали. Други страни, оцветени в обезпокоителното червено на картата, са разширяващите се икономики на Бразилия, Русия, Индия, Китай, Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция (64).

 

От съседните ни страни най-ниско се намира Сърбия – на 78 място, най-добре е Македония – на 64-та позиция, докато Гърция, Румъния и България са на едно ниво – 69-то място.

 

Хосе Угаз, председател на Трансперънси интернешънъл, обясни публикуването на доклада: „Бързо развиващите се икономики чиито правителства отказват да бъдат прозрачни и толерират корупцията, създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява“.  Поставянето на Великобритания на 14-то място е разочароващо според експертите, които казват, че Лондон би трябвало да ес намира в челната десетка.

 

Дестабилизиращото въздействие на кървавите конфликти и насилието стават ясни от класирането в долната част на таблицата на страни като Судан, Афганистан, Южен Судан и Ирак, които са следвани на дъното от Сомалия и Северна Корея. Въпреки това Афганистан е сред подобрилите позицията си страни – в сравнение с индекса от 2013 г. Кабул е подобрил положението си с пет места нагоре. Йордания, Мали и Свалиленд са се придвижили към по-добрите показатели с по 4 места.

 

Острови Зелени нос, Египет, Сейнт Винсент и Гренадини също са се придвижили нагоре с по пет места. „Подкупите и сделките в задната стая не само крадат ресурси от най-уязвимите, но също така подкопават правосъдието и икономическото развитие, разрушават общественото доверие в правителства и ръководители “, предупреждават от Трансперънси интернешънъл. Тази международна организация стартира кампания, наречена „Разобличи корумпираните“, и призова другите страни и институции да следват примера на Дания. Европейският съюз, САЩ и страните от Г20 трябва да създадат публични регистри, чрез документирането в които да бъде направено по-трудно на престъпници да се появяват под други имена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5507 |14.10.2015 Гришо разказа за себе си: Винаги играя за България . 0| 4127 |13.10.2015 Трус в Югозападна България през нощта . 20| 5865 |12.10.2015 Буря заради рекламния холивудски клип на България . 31| 4839 |11.10.2015 Борисов: България е зависима от Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads