Реклама / Ads
0| 2996 |01.09.2022 НОВИНИ

България е на дъното в ЕС по пълно газохранилище, само Латвия е след нас

.
Източник: БГНЕС
България се намира на предпоследно място в Европейския съюз по съхранение на газ преди зимния сезон. По данните на Асоциацията на европейските оператори на газохранилищата, отличниците по съхранение на газ са Португалия, Полша и Франция. България е с малко над 60% и е в дъното на таблицата, само Латвия е след нас. Средното ниво на европейските газови хранилища вече надминава 80%.
 

Дори и сред първенците обаче има проблеми, защото Франция, например, е с над 91% пълни хранилища, но от днес е със спрени доставки от „Газпром“. Официално, според руската компания, защото не си е платила всичко от миналия месец. Неофициално в Париж се коментира обаче, че е заради позицията й към войната в Украйна.

 

ЕК настойчиво напомня, че съхраняваните количества газ в дадена страна не са за ползване само на нейна територия, а могат солидарно да бъдат преразпределяни и за други. Всички държави членки са приели общата европейска цел за освобождаване от зависимостта от руски газ, коментира Брюксел и очаква конкретни мерки.

 

„На 15 октомври държавите членки трябва да представят докладите си напредъка им по плана за пестене на енергия, приет през юли. Това ще се прави на всеки два месеца. Планът влезе в сила на 9-ти август, затова през октомври чакаме първите конкретни резултати“, каза говорителят на ЕК Тим Макфий, цитиран от bTV.

 

От днес френският газов гигант „Енжи“ вече не получава газ от „Газпром“, за което беше информирам преди два дни. Париж за момента не коментира и официалната причина, според руската компания – неизплатени сметки от предишния месец. Очаква се реакция след утрешния Съвет по сигурността, свикан от президента Еманюел Макрон.

 

След Германия, Гърция, Испания, Италия, Румъния, сега и Белгия взима спешни мерки за пестене на енергия с ограничаване на отоплението в обществените сгради и с намаляване на уличното осветление.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3994 |01.09.2022 Радан Кънев: Енергийната ни политика е пълно недоразумение – тъпа и непоследователна . 0| 2707 |01.09.2022 България няма да признава паспорти, издадени от окупирани зони в Украйна . 0| 2809 |01.09.2022 Проливни валежи и гръмотевици основно в Западна България . 0| 3495 |31.08.2022 Кирил Петков: От ПП сме против добива на шистов газ в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads