Реклама / Ads
2| 2339 |15.07.2024 НОВИНИ

България гори: Борбата с пожарите продължава

.
Борбата с пожарите в страната продължи и вчера. Служебният премиер Димитър Главчев и директорът на пожарната са в постоянна комуникация за ситуацията в страната, съобщиха вчера от пресцентъра на Министерския съвет. 
 

Огнеборци гасят пожар в разградското село Побит камък, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Разград Илияна Георгиева. Сигналът за пожар в землище на селото от страната на с. Дянково е получен към 17:30 ч. на телефон 112 в дежурната част на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението".





Заради задимяване, предизвикано от пожар в района на с. Слънчево, временно бе затворен за движение участък от автомагистрала "Хемус", съобщиха от полицията във Варна. Доброволци се включиха да помагат в гасенето. Пожар избухна и в района северно от квартал "Владиславово". Осемнайсет военнослужещи и три единици техника от Военноморска база – Варна, от състава на Военноморските сили, се включиха на помощ на пожарните служби в гасенето на огъня, възникнал в гориста местност до Варна – над квартал „Владислав Варненчик“ (квартал "Владиславово"), съобщиха от Министерството на отбраната. Пожарът беше локализиран, а на място ще останат дежурни и през нощта, за да не се възобнови огънят.

 

Огнеборци участваха в гасенето на пожар в гора край Русе, намираща се над квартал "Средна кула", съобщи регионалният говорител на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева. На място бяха изпратени пет противопожарни автомобила с пожарникари. 

 

Ситуацията с пожара в Свиленградско остава тежка, гаси се и от въздуха с два хеликоптера. По-рано през деня заместник-министърът на земеделието Мирослав Маринов, който участва в гасенето на пожара край свиленградското село Дервиш могила, каза, че горските стопанства разполагат със 126 пожарни автомобила за първа реакция.

 

Пожарът, който гореше на границата между Република Северна Македония и България, в планината Огражден, се е прехвърлил и на българска територия, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Оттам посочват, че изпращат автомобил за гасене от Сандански, както и служители от Струмяни. На място имаше и пожарни екипи.

 

Ситуацията в момента е под контрол, благодарение на добрата координация между Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, областната управа, местната власт и военнослужещите. Това заяви пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, във връзка с големия пожар в района на селата Иван Вазово и Михилци, област Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната.

 

Военнослужещи от Сухопътните войски и вчера се включиха в погасяването на големия пожар в района на селата Иван Вазово и Михилци и град Хисаря, област Пловдив, съобщиха от Министерството на отбраната.





Локализиран бе пожарът в землището на с. Преколница, община Кюстендил, на територията на Държавно ловно стопанство "Осогово", съобщиха от ЮЗДП. 

Пожарът в Средна гора, който трети ден гасят доброволци, пожарникари, служители на Държавно горско стопанство и военнослужещи, бе локализиран, съобщи директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов. 

 

Над 100 хил. декара са вече изгорелите площи при пожара в Свиленградско, който гори от събота сутринта и продължава да се разраства заради силния вятър и труднодостъпния на места терен. Това съобщиха тази вечер от пресслужбата на Областна администрация – Хасково. 

 

Огнената стихия е засегнала гори, земеделски култури и лозя.

 

В късният следобед огънят прехвърли в с. Левка и беше спрян до първите къщи. Няма изгорели домове, но е опожарена селскостопанска постройка. От администрацията уточниха, че става въпрос за кравеферма. Няма пострадали животни, тъй като те са били извън нея.

 

Огънят, който вчера тръгна в посока селата Щит и Михалич, в близост до границата ни с Турция, продължава да бъде активен. Той бушува в гора. Има направени просеки, които се наблюдават и охраняват.

 

Другата посока на пожара се развива към пътя между селата Пъстрогор и Младиново.

 

Заради тежката ситуация от тази сутрин беше предприето гасене и от въздуха с два хеликоптера на военновъздушните сили.

 

Областният управител на област Хасково Мехмед Атаман заедно със заместника си Митко Петров бяха и вчера на терен. На място бяха още главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев, директорът на Главна дирекция ,,Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Александър Джаров, директорът на  Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Митко Чакалов и заместник- министърът на земеделието Иван Капитонов. 

 

Екипи на пожарната продължават да работят и тази вечер заедно с доброволци, горски служители, земеделци с техника и водоноски. 

 

Днес в гасенето ще бъде включена и верижна военна техника. Двата хеликоптера, които участват, също остават на терен.

 

На териториите на общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград, действа заповед на областния управител на Хасково за частично бедствено положение. От снощи е в сила и негова заповед, с която е забранена изцяло обработката на пасища и балирането на сено и слама на цялата територия на областта до второ нареждане. Тя беше издадена, след като стана ясно, че пожарът в Свиленградско е тръгнал от обработка на треви с косачка, прикрепена към трактор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 28964 |15.07.2024 ISW: Русия няма да демобилизира преди края на войната военнослужещите, мобилизирани през 2022 г. . 1| 2670 |15.07.2024 Евро 2024: Испания е шампион на Европа за рекорден четвърти път . 1| 2201 |15.07.2024 "Никакво насилие по нашите улици". Байдън призова американците да охладят политическите страсти . 0| 2663 |15.07.2024 Остава горещо, на изток - с купеста облачност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads