Реклама / Ads
1| 3422 |24.03.2023 НОВИНИ

В България няма пазар за картината на Джаксън Полък

.
Източник: БГНЕС
"Вече 31 години съм на този пазар професионално и за съжаление, хора, които да инвестират милиони в изобразително изкуство, не познавам.
 

Има такива, които инвестират доста пари, но хора, които биха инвестирали в случая в картината на Джаксън Полък - дали тук е имало пазар или не, според мен не, тук такъв пазар не е имало". Това мнение изрази пред БНР Павел Тодоров, собственик на галерия и оценител на картини. 


Припомняме, че преди дни в България бе открита картина на световноизвестния художник Джаксън Полък при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол.Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

 

В предаването "Хоризонт за вас" Тодоров разказа за Джаксън Полък: "Приживе той е обявен за най-великия американски художник и има огромен финансов успех. През 2006 г. той постига цена от 140 млн. долара - това е продажба номер 1 в света. В момента той се движи към 3 място по скъпо продавани картини. Това е един от художниците, който отваря нови портали в изкуството. Той променя модернизма, като разчупва категорично формата и поставя ново начало, следвано от поколения след него". 


Според него не е така лесно дори за професионалист да разбира и оценява модернизма:


"Трябва да има голямо натрупване, много гледане на картини, много мисъл в тази посока, за да може човек да се докосне и  разбере модернизма".


По думите му в голямата си част изобразителното изкуство е твърде елитарно и егоистично: 


"Една картина е необходимо да се хареса само от един човек и тя да отиде на неговата стена на достойната цена. Когато притежавате едно произведение, вие притежавате самия оригинал, вие се докосвате до самия автор, получавате неговата енергия, вие получавате нещо, което е напоено с енергията, с емоцията, с преживяването на автора, с една визия, много пъти напред в бъдещето - това е произведение, което можете да гледате само вие". 


Алгоритъмът за образуване на цената не е така прост и математически подреден, подчерта Тодоров. По думите му произведенията нямат цена:


"Колкото и да сте платили за едно такова произведение, ако авторът има наистина място в изобразителното изкуство, който е направил нещо за това изкуство, цената винаги се покачва. Това е инвестиция за следващото поколение". 


Според него обаче е по-важното как ние го оценяваме, как въздейства на нас, как променя следващите поколения творци емоционално, как ги променя творчески, как променя погледа към изкуството - тези неща нямат точен критерий. 


Той разказа за начините да се разбере дали една картина е истинска или фалшификат. 


След този случай хубавото е, че започна да се говори отново за изобразителното изкуство, другото е, че всеки българин ще е чувал за Джаксън Полък, коментира Павел Тодоров. По думите му колекционерите започват да се замислят дали е скъпо българското изкуство. Според него българското изкуство все още не е намерило своя пазар и се продава прекалено евтино, изказа мнението си той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3060 |24.03.2023 България ще получава около 1 млрд. куб. метра газ от терминала в Александруполис . 6| 4051 |23.03.2023 Нов шамар от Евростат: България остава най-бедната държава в ЕС по разпределение на БВП . 4| 3200 |23.03.2023 България отне гражданството на синовете на руския олигарх Сергей Адониев . 0| 3303 |23.03.2023 Над 10 хиляди са свободните работни позиции в IT-сектора в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads