Реклама / Ads
97| 5362 |04.09.2012 НОВИНИ

България отлага еврото

.
България - най-бедната страна членка на ЕС и една от малкото финансово стабилни в съюза, замрази за неопределено време плановете си да въведе единната европейска валута.
 

В интервюта в София премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков са заявили, че решението за отлагане на плановете за влизане в еврозоната, които са стратегическа цел на няколко последователни правителства, е дошло в отговор на влошаващите се икономически условия и нарастващата несигурност около перспективите за съюза, съобщават световните информационни агенции, цитирани от bTV.

"Инерцията в мисленето ни се промени, както и сред обществеността. Точно сега не виждам ползи от влизане в еврозоната, само разходи", казва Дянков.

"Обществеността с право иска да знае кой ще трябва да спасяваме, когато се присъединим? Твърде рисковано е за нас, а и не е сигурно какви са правилата и какви вероятно ще бъдат след една или две години", допълва финансовият министър.

България е поредната страна, водеща предпазлива фискална политика, чийто ентусиазъм за еврото се охлади, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл", споменавайки за Литва и Латвия.

Миналата седмица премиерът на Литва заяви, че страната му ще се присъедини към единната валута, когато "Европа е готова". Преди това и премиерът на Латвия заяви, че правителството, ще обмисли графика за присъединяване през пролетта на 2013 година.

Агенциите припомнят, че България е получила похвали за успешното намаляване на бюджетния си дефицит до 2,1 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2011 година чрез понижаване на заплатите и пенсиите. Икономиката е стабилизирана с валутен борд, заради който правителството трябва да води затегната политика.

След три години на строги фискални мерки София вече покрива всички критерии за влизане във валутно-курсовия механизъм (ERM), последния етап преди приемане на еврото, се посочва също в публикацията.

Премиерът Бойко Борисов обаче заяви, че опасенията са подсилени от нарастващите спорове между хората, определящи политиката, някои от които подкрепят призива на Германия да се отдаде предимство на фискалната дисциплина пред икономическия растеж, а други искат по-експанзионистична политика, допълва вестникът.

"Сигурен съм, че сега ще наблюдаваме задълбочаващото се разделение в Европа, тъй като много правителства не са готови да преглътнат трудните решения, които трябва да вземат. Прилича на разглезено дете, което не иска да отиде на зъболекар, за да оправи развалените си зъби, въпреки че манипулацията е необходима", посочва Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 5885 |03.09.2012 Шат на патката главата! Пак ни отлагат за Шенген? . 26| 6601 |03.09.2012 Барозу: България да се справи с огромната бедност . 5| 6368 |02.09.2012 Бербатов кацна в България днес . 18| 5241 |02.09.2012 Д. Добрев: Започваме проучване за находища на газ и нефт в Южна България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads