Реклама / Ads
3| 7128 |24.08.2007 НОВИНИ

Българин покори рекорда за преплуване на Ламанша

.
Петър Стойчев стана първият състезател, преодолял разстоянието от английския до френския бряг за по-малко от 7 часа. Постижението му - 6:57.50 ч. "Тръгнах към Англия в последния момент, за да хвана подходящи условия. Сега съм много изморен, но и изключително щастлив от осъществяването на мечтата си", заяви маратонецът.
 

peterstoychev-lamanche2007.jpg

Стойчев подобри световния рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша с 5 минути и 35 секунди. Предишното най-добро постижение принадлежеше на германеца Кристоф Вандрак - 7:03.25 ч., поставено преди две години.
31-годишният българин замина спешно за Англия снощи, за да използва подходящите климатични условия. Днес около 12 ч. наше време стартира от Шекспир Бийч до Дувър и докосна френския бряг около 19:07 ч.
Минути след Стойчев от английския бряг потегли и руснакът Юрий Кудинов, но още в началото на трасето българският маратонец дръпна пред именития си конкурент в плуванията в открити води. През цялата 38-километрова дистанция Стойчев движеше по графика на световния рекорд и успя да постигне целта си. През 2006 година Петър също опита да постави рекорд, но лошите метеорологични условия допринесоха за по-слаб резултат - 7 часа и 21 минути.
Опити за преплуване на протока, свързващ Атлантическия океан със Северно море, се правят от 1908 година насам. В тези 99 години общо над 4000 души са се впуснали успешно или не в тази авантюра. Най-младият плувец, преплувал дистанцията, е на 11 години и 11 месеца - британецът Томас Грегъри, а най-възрастният - австралиецът Клифърд Бат, на 67 години и 240 дни.
При опитите за поставяне на рекорд плувецът няма право да ползва неопреново облекло и други помощни средства, изправен е сам срещу ниската температура на водата (в случая - около 17 градуса), огромните вълни и натоварения трафик от преминаващи в двете посоки кораби. Съпровожда го катер, от който треньорът (Красимир Туманов) и водачът (Майк Оръм, смятан за един от най-добрите в света) имат право единствено да дават съвети и информация.
Разстоянието по права линия между Дувър и френското пристанище Кале е 34 километра, но на състезателите винаги се налага преодоляване на по-дълга дистанция поради нуждата от избегване трафика на превозни средства и поради водните течения. Стойчев не финишира в Кале, а доста по-западно. Маршрутът се избира и следи чрез GPS.
За да регистрира своя опит за рекорд и да наеме катер за екипа си, плувецът трябва да плати около 2000 долара. Още 100 долара струва издаването на специален сертификат. Всички разходи на Стойчев се поемат от спонсора му "МТел".
Рекордът на Ламанша е венец на богатата кариера на 31-годишният плувец от Момчилград. Наскоро Петър Стойчев спечели за седми път световната купа по плувен маратон. Носител е на сребърен и бронзови медали от световните първенства в последните 5 години. Липсват му единствено медали от олимпиади. Участва на игрите в Сидни 2000 и Атина 2004, ще направи трети опит догодина в Пекин.

Петър Стойчев: Изпълних мечтата си
"Изключително съм щастлив и също толкова изморен. Тръгнах в последния момент за Англия, но очаквах такава изненада. Още сутринта имах увереност, че ще сляза под седемте часа. Времето бе подходящо. Тактиката ни се оказа повече от успешна. Да преплувам Ламанша е моя отдавнашна мечта, която успях да реализирам и се чувствам много горд. Предишният рекорд на германеца беше доста силен и се радвам, че съм първият човек, който слиза под границата от 7-те часа."
"Руснакът Кудинов, който също се опита да направи рекорд, е много добър плувец и световен шампион от Мелбърн. Той стартира няколко минути след мен. През цялото време плуваше отзад. Получи се нещо като минисъстезание от Световната купа. Няколко пъти съм го побеждавал. Сега го отказах още в началото."
"Благодаря на всички, които ме продкрепяха - най-вече на треньора ми Красимир Туманов, на лодководача Майк Оръм и на семейството ми. Посвещавам рекорда на всички родопчани."

Треньорът Туманов: Бях сигурен, че Петьо ще слезе под 7 часа
"Петьо бе изключителен за пореден път. Чувството е невероятно. Щастлив съм от световния рекорд. Най-радостното е, че той запази отличната си спортна форма, след като стана за седми път носител на Световната купа. Много уверено и сигурно плуваше към френския бряг. Бях сигурен, че ще успее да свали под 7 часа."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5277 |25.07.2007 След българин, Ашраф може да стане и холандец . 0| 5231 |24.06.2007 Всеки пети българин ще е над 65 години до 2025 г. . 5| 5449 |17.06.2007 Турски аскери пребиха българин на плажа в Бургас заради жена . 0| 5267 |20.03.2007 Българинът не проявява силен интерес към изборите за евродепутати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads