Реклама / Ads
4| 5508 |26.11.2007 НОВИНИ

Българин от втория "Титаник" останал до последно с капитана

.
Първият механик на кораба Станко Михалев, наше момче от Айтос, ръководел група за изпомпване на нахлулата в кораба вода. Капитанът бил професионалист и водел вещо операцията по спасяването на хората.
 

След първия удар с айсберг на канадския туристически кораб „Експлорър", е последвал втори, по-лек сблъсък, разказа за БНТ първият механик на кораба Станко Михалев, който е бил на борда на кораба заедно със съпругата си Светлана. Круизърът потъна между южното крайбрежие на Аржентина и Антарктида, 20 часа като получи пробойна при сблъсък с айсберг.

„Първоначално не приехме много сериозно нещата, но бързо се окопитихме." - добави първият механик. Инцидентът се е случил в рано сутринта, поради това и пътници, и екипаж са били сънени. Пробойната от първия айсберг е станала в отделението с пътническите каюти. За около 20-30 минути корабът е останал почти на тъмно, само на мощността на аварийния генератор. Самият Станко Михалев е ръководел група за изпомпване на нахлулата в кораба вода. По-късно се е опитал заедно с хората си да запуши пробойната. Според него най-голяма роля за спасяването на хората на борда на „Експлорър" е изиграло недопускането на паника. За това заслуга имал капитанът, който много точно е преценил подходящия момент за спускане на спасителните лодки. Само малко закъснение би направило това спускане невъзможно. За спасяването на пътниците е помогнало и доста доброто време, защото при по-студена вода престой от 5-6 часа в очакване на кораба-спасител би се оказал фатален.

Екипажът е напуснал „Експлорър" около три часа след пътниците, а Михалев е останал последен заедно с капитана. Драматичните събития около потъването на канадския круизър станаха причина световните медии да го нарекат втори „Титаник". Този път обаче жертви няма.

Независимо от преживяното в антарктическите води, българинът е категоричен, че ще продължи плаванията си. Станко Михалев е от Айтос. Живее в Бургас заедно със съпругата си и двама си синове. Очаква се двамата да се завърнат в България към края на тази седмица. В момента те се намират в Чили.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5016 |16.11.2007 От суходолци зависи здравето на останалите софиянци . 0| 5680 |15.10.2007 Българинът харчи най-много за храна . 2| 4829 |13.10.2007 Медът се превръща в лукс за българина . 3| 7128 |24.08.2007 Българин покори рекорда за преплуване на Ламанша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads