Реклама / Ads
4| 5682 |28.03.2009 НОВИНИ

Българите - нещастниците на Европа

.
България има най-нисък БВП на глава от населението в ЕС Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Българите са най-нещастните хора в Европа, прави извод след изследване дъблинската агенция „Юрофаунд".
 
Българите са най-нещастните хора в Европа, прави извод след изследване дъблинската агенция „Юрофаунд".

Това е второто европейско изследване на качеството на живота и е за периода от септември 2007 г. до февруари 2008 г.
Анкетирани са граждани в 27-те държави членки на ЕС и в държавите кандидат-членки - Хърватия, Македония и Турция, както и в Норвегия.

Оказва се, че ние, българите, сме на опашката в списъка с резултат 5 за щастие и 5,8 за удовлетвореност от живота по скала, която се движи от пет до десет. След нас идват македонците с 6,3 за щастие и 5,2 за удовлетвореност от живота, но и тези резултати са доста под средните за ЕС. А те възлизат на 7,5 за щастие и 7 за удовлетвореност от живота.

Изследователите обясняват, че щастието е емоционална категория, докато удовлетвореността от живота е свързана с условията, като например доходи и заетост.

В резултатите впрочем няма нищо смайващо, защото България има най-нисък БВП на глава от населението в ЕС, равняващ се на 37% от средния за ЕС. Проучването сочи още, че доходът на домакинствата в България е 34% от средния за ЕС. От всички страни Турция и Македония имат най-нисък БВП на глава от населението. Доходът на домакинствата в Турция е малко по-висок отколкото в България и Румъния и се равнява на 35 % от средния за ЕС. Има и съществени различия в доходите на самите държави, като Турция и Македония са страните с най-голямо неравенство в доходите, докато най-ниско е неравенството в Дания, Словения, България и Швеция.

Според фактори като нивото на доходите, заетостта, образователното равнище, здравословното състояние, възрастта, пола, размера и състава на семейството датчаните пък са най-щастливите хора в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5108 |25.03.2009 Българите се топят като пролетен сняг . 21| 5121 |23.03.2009 Газпром намалява доставките за Европа, иде нова криза . 32| 7736 |22.03.2009 „Под игото" - любимата книга на българите . 0| 6245 |17.03.2009 Четири лапи приюти 7 лъва от Европа в Южна Африка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads