Реклама / Ads
13| 4902 |25.01.2009 НОВИНИ

Българите - положително настроени към ЕС

.
Какви са нагласите на българите спрямо европейските институции и как се възприема членството две години след приемането на България в Общността показва актуално проучване "Евробарометър".

 

До миналата есен, когато е направено проучването "Евробарометър", България все още е била сред страните, в които образът на Европейския съюз е бил особено положителен. Останалите в групата - Словения, Румъния, Македония и Ирландия. Същевременно за първи път от членството насам е отбелязано макар и минимално намаление на доверието на българите към Европейския съюз - с пет процента. Въпреки това доверието, което българите изпитват към Общността, е по-високо от средното. По-голямо е и от доверието към НАТО и ООН. 

Доверие навън, недоверие - навътре

Този извод се натрапва от следващите данни в Евробарометър, съгласно които четирима от петима запитани българи нямат доверие в политическите партии и в парламента, трима от четирима не вярват на правителството и почти три пети - в регионалните и местните власти, които управляват голяма част от европейските фондове. Що се отнася до оценките за членството - те стават по-умерени, но остават положителни. 30 процента от българите се колебаят в преценките си дали страната е спечелила с присъединяването си към Общността, като разочарованието от пропуснатите ползи е най-голямо сред тези, които са най-положително настроени към членството. И още един факт от тази плоскост - от всички граждани на Европейския съюз българите дават най-слаба оценка за позициите на страната си в Съюза. От резултатите, получени при отговорите на въпросите за вътрешнополитическата ситуация, става ясно, че социалният оптимизъм на българите е повлиян от икономическата криза, но те остават по сдържани в песимизма си, отколкото средностатистическия гражданин на Европейския съюз.  

Неудовлетворение от начина на живот

59 на сто от запитаните, което е и най-високият показател в рамките на Общността, са неудовлетворени от начина си на живот. Цари единодушие, че в сравнение със средната за европейските страни ситуацията в България е по-лоша във всяко отношение. Всеки втори казва, че през последните пет години покупателната му способност е намаляла, загрижеността от инфлацията е 56 на сто, загрижеността от икономическата ситуация - 29 на сто, което е увеличение с четири пункта в сравнение с предишното проучване "Евробарометър". След унгарците - 74 на сто - и португалците - 68 на сто, българите възприемат като най-лоша личната си финансова ситуация и очакват в по-голяма степен, отколкото хората в Европейския съюз, че през следващата година финансовото им положение ще продължи да се влошава. (ДВ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 26| 4605 |12.01.2009 Ню Йорк Таймс: Лишени от газ, българите стават ледени към бивш съюзник . 17| 4383 |12.11.2008 Н. Михайлов: Българите се защитават от политическата травма, негласувайки . 7| 4584 |06.10.2008 Българите живеят най- кратко в Европа . 4| 5798 |19.09.2008 Българите не ходели на зъболекар
Реклама / Ads