Реклама / Ads
10| 3544 |05.01.2022 НОВИНИ

Българите от РСМ зоват държавните мъже да не търгуват правата им за визи и Шенген

.
Македонските българи призовават българските държавни мъже да не правят никакви отстъпки по въпроса за тяхното равноправие в Република Северна Македония. То не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще.
 

Ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи.

 

Това се казва в призив на организациите на македонските българи в РС Македония, изпратено до президента Румен Радев, премиера Кирил Петков, председателя на Народното събрание Никола Минчев и до председателите на ПГ на политическите партии, предава БГНЕС.

 

В обръщението македонските българи припомнят, че на 12 октомври са се обърнали с призив към тях да защитят решително техните права като българи в РС Македония, тяхното достойнство и съществуване като цяло.

 

„Подчертахме, че ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история днес живеят в съседни страни, сред други народи. Припомнихме, че ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече десетилетия е откъсната от своята татковина, че сме понесли сме много мъка, страдания и унижения, че оцеляхме въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите сънародници в РС Македония“, се казва в документа.

 

Македонските българи изразяват готовност да работят пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване, а не като граждани „втора категория“. Според тях това може да стане единствено и само, ако получат конституционни гаранции за тяхното равноправие с останалите части от народи, както са вписани в Конституцията на РС Македония.

 

„Ние не искаме нищо друго освен равноправие. Ние искаме както всички останали части от народи в РС Македония да се радваме на своя език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност“, се казва в обръщението.

 

„Свикването на новото Народно Събрание и встъпването на новото българско правителство ни дават надежда, че тези наши интереси ще бъдат решително защитени от Вас, като държавни и политически лидери на България, като се има предвид, че над 120 хиляди от нас са и граждани на Р България, на базата на доказан български произход, а други десетки хиляди са в процедура за получаване на българско гражданство“, заявяват македонските българи.

 

Те очакват от българските държавници аргументираната и ясна позиция на България, заявявана досега да продължи да бъде твърдо и категорично отстоявана.

 

„Апелираме към Вас: не правете никакви отстъпки по въпроса за нашето равноправие. То не може и не трябва да бъде предмет на преговори, а неговото гарантиране не може да бъде празно обещание за неопределеното бъдеще. Конституционната процедура за вписването на македонските българи трябва да започне сега и веднага. Българите трябва да бъдат изрично, равноправно споменати сред останалите части от народи в Конституцията на РС Македония“, призовават от организациите на македонските българи.

 

Те не могат да приемат, че добавянето на българите, наред с всички останали народи и части от народи , както сега са изброени в Конституцията, може да бъде проблем за когото и да било в нашата държава. Обратното би означавало продължаване на десетилетната политика и практика на дискриминация спрямо тях.

 

„Ние не можем да допуснем, че държавите членки на ЕС не могат да разберат и подкрепят такова наше искане, защото една от основните европейски ценности е равенството на гражданите пред Конституцията и законите на страната“, заявяват те.

 

„Ние, македонските българи, представени от КЦ "Иван Михайлов"- Битоля от Сдружение „Македонско-Българско приятелство“- Скопие, от Сдружение „Трибуна“-Прилеп, от Сдружение „Коридор 8“- Скопие, от Сдружение „Интеракция“- Охрид, Сдружение „Единство“- Кочани и други неправителствени организации на българите в Македония, както и от политическата партия Гражданско демократичния съюз (ГДС), отново се обръщаме към Вас, политиците на съвременна България с призив нашият глас да бъде ясно чут.

 

Както нееднократно сме заявявали, заявяваме и сега- ние, македонските българи, нашите права, идентичност и история не могат да бъдат предмет на двустранни преговори между София и Скопие. Наше право и задължение пред нашите деца е да имаме своята роля, когато се решава нашето бъдеще“, подчертават македонските българи.

 

По време на посещението си в София на 27-ми октомври и срещите си с Вас ясно почувствахме вашата съпричастност към съдбата ни. Очакваме този разговор да продължи, за да могат проблемите да бъдат решавани и РС Македония час по-скоро да започне преговори за членство в ЕС.

 

„След броени дни се навършват 30 години от историческия момент, когато България първа в света призна независимостта на нашата нова държава, днешна Република Северна Македония. Ние се надяваме тази годишнина да вдъхнови политиците и обществата от двете страни на границата да се посветят на мъдрост и смирение, за да продължим заедно своя европейски път“, заявяват македонските българи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3647 |28.12.2021 Българите - втори по песимизъм в света и все така нещастни . 25| 4366 |26.12.2021 Гешев се надявал българите да загърбят омразата един към друг . 2| 2892 |24.12.2021 Една трета от българите ще похарчат над 1000 лева за ЧНГ . 0| 2900 |23.12.2021 „Тренд“: 79% от българите спазват традициите на Бъдни вечер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads