Реклама / Ads
0| 3073 |23.12.2021 НОВИНИ

„Тренд“: 79% от българите спазват традициите на Бъдни вечер

.
Източник: БГНЕС
79% от българите правят коледна украса и спазват традициите на Бъдни вечер. Почти половината посочват, че най-важното нещо за тях на коледните празници е времето със семейството и приятелите.
 

Това показват данните в проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, посветено на нагласите на българите към коледните и новогодишните празници.

 

17% посочват, че не спазват традициите, като те са най-вече представители на религиозните малцинства.


.

67% от българите декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще подаряват подаръци. Най-вече тези, които ще купуват подаръци, са хората на възраст 30-39 г. и 40-49 г.


.

Данните показват, че жените са по-ангажирани с този процес – 73% от жените споделят, че ще купуват подаръци, докато при мъжете делът е 60%. В сравнителен план, след настъпване на пандемията от COVID-19 и през декември 2020, и през декември 2021 г., се е увеличил делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци за предстоящите празници.

 

Над половината (58%) от българите посочват, че имат и собствени семейни традиции свързани с коледните и новогодишните празници, а 39% от българите нямат такива собствени семейни традиции.


.

По отношение на украсата за празниците, то 79% посочват, че ще украсят дома си. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще украсяват дома си за празниците. Живеещите в Столицата в най-голям дял декларират, че ще украсят домовете си.


.

80% ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят, а едва 11% в друго населено място в страната. 1% ще бъдат в чужбина за Коледа. Както в предходни проучвания на „Тренд" свързани с коледните и новогодишни празници, то и в това проучване данните показват, че мнозинството от българите празнуват Коледа, там където живеят. Това се дължи най-вече на семейния характер на празника.


.

През 2021 г. най-важното за българите за коледните празници е времето със семейството/ приятелите – 49%. За 20% от българите е важно настроението/ коледният дух. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял споделят, че настроението/ коледния дух е най-важно за тях, когато става дума за коледните празници. Спазването на традициите са важни за 7% от българите, а за 6% най-важното свързано с коледните празници са почивните дни. Сред другите важни за българите неща са коледните ястия, подаряването/ получаването на подаръци, пазаруването/ подготовката за празниците.


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3382 |17.12.2021 Тренд: Само 14 % от българите оценяват 2021 г. като добра за България . 0| 2921 |09.12.2021 ”Галъп”: За българите приоритет са отношенията София-Скопие, а не дали РСМ ще стане член на ЕС . 6| 4486 |06.12.2021 Първан Симеонов: Българите сме произточни по сърце и прозападни по разум . 5| 3525 |30.11.2021 Българите от Южна Африка са с отрицателни антигенни тестове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads