Реклама / Ads
9| 7799 |25.04.2019 НОВИНИ

Българският ”апартаментгейт” и на страниците на „Файненшъл Таймс”

.
В материала на „Файненшъл Таймс” за скандалите с апратаментите в България се посочва, че обществото е било „шокирано” от броя на политиците от ГЕРБ, замесени в скандала, както и от лукса на жилищата.
 

Скандалът „Апартамент гейт” с евтините или непълно декларирани жилища на властта удря по ГЕРБ, като може да доведе до загуба на евроизборите, а освен това има риск и да провали опитите на премиера Бойко Борисов да убеди ЕС да прекрати мониторинга над съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията, се посочва в материала на „Файненшъл Таймс”,.

 

В публикацията се посочва още, че обществото е било „шокирано” от броя на политиците от ГЕРБ, замесени в скандала, както и от лукса на жилищата им. Изброени са оставките на правосъдния министър Цецка Цачева, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и двамата зам.-министри, които „отричат да се извършили нещо нередно”, както и ситуацията с шефа на „Антикорупция” Пламен Георгиев, посъветван от премиера да излезе в дълъг отпуск по време на проверката на терасата му.

 

Не е пропусната и ролята в скандала на „Артекс”, в чиито луксозни жилищни сгради в елитни столични квартали живеят част от замесените и които междувременно се оказаха принудени да спрат предизвикалия спорове проекти „Златен век”.

Авторитетното издание отбелязва, че всички нередности са станали публично достояние, благодарение на Антикорупционния фонд, поредицата разследвания на  журналисти.

 

„Имиджът на ГЕРБ в Европа ще пострада, въпреки че вероятно правителството ще преживее тази криза. Този скандал няма лесно да бъде забравен – той докосва всеки българин. Хората могат да сравнят финансовите възможности директно с тези на лидерите, като така виждат колко огромна е пропастта”, коментира пред „Файненшъл Таймс” д-р Моис Файон от Центъра за изследване на демокрацията.

 



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5842 |22.04.2019 Борисов щял да продължи ”апартаментгейт” . 5| 7122 |11.04.2019 Калин Калпакчиев за ”Апартаментгейт”: КПКОНПИ и Сметната палата не са си свършили работата . 2| 5399 |10.04.2019 Спешно променят закона за медиите, не искат нов ”Апартаментгейт” . 10| 4594 |09.04.2019 Захариева за ”АпартаментГейт”: Да не забраняваме на семействата на политици да работят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads