Реклама / Ads
3| 4714 |09.03.2016 НОВИНИ

БАН иска да се легализира индустриалния коноп

.
Българската академия на науките (БАН) подкрепя промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества, касаещи легализирането на индустриалния коноп. Това се посочва в писмо на академията, изпратено до председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова, председателя на комисията по земеделието и храните Румен Христов, здравния министър Петър Москов и министъра на земеделието Десислава Танева.
 

В писмото от БАН изразяват пълната си подкрепа на промените, внесени в парламента от Българската асоциация за индустриален коноп (БАИК), пише offnews.bg. От асоциацията предлагат легализиране, за да се стандартизират технологии за преработката и добиване на ценни вещества от растителната маса на индустриалния коноп - с цел създаване на легални крайни продукти и суровини без наличието на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (ТХК). От БАН цитират и становище на учени от Института по органична химия с Център по фитохимия: „Той съдържа под 0,2 тегловни процента тетрахидроканабинол и следователно самото растение не може да се използва за наркотични приложения. Нещо повече, изолирането на минималните количества психоактивно вещество тетрахидроканабинол, намиращо се в цветната и листна маса на индустриалния коноп (под 0.2%) с цел добиване на наркотично вещество е трудно и икономически неизгодно", пишат учените.

 

Според тях заради това всички опасения и аргументи против култивирането и преработката на индустриалния коноп са несъстоятелни и дори вредни. "Вредни са защото България се лишава от поминък за земеделски и индустриални производители", категорични са от института. По думите им в редица страни-членки на ЕС като Австрия, Германия, Дания, Чехия има уредени законови регламенти, позволяващи култивиране и преработка на растения от вида на конопа със съдържание под 0.2 тегловни процента тетрахидроканабинол и извличане на полезните и непсихоактивни канабиноиди. Според БАН легализирането на индустриалния коноп ще мотивира и насърчи развитието на земеделието и преработвателната индустрия у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4373 |09.03.2016 ДПС поиска оставката на Петър Москов . 26| 7347 |09.03.2016 Бъчварова иска още пари и още 4000 полицаи . 28| 5254 |07.03.2016 Ердоган в Брюксел: Искам си 3-те милиарда евро . 7| 4405 |07.03.2016 Цацаров иска имунитета на депутата от ДПС Илия Илиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads