Реклама / Ads
2| 3976 |16.10.2019 НОВИНИ

Барикада на медици пред здравното министерство

.
Източник: БГНЕС
Бунт на медици в центъра на София. Лекари и медицински сестри се обединиха в протеста си срещу здравното ведомство. Те блокираха булевард ”Княгиня Мария Луиза”, а част от сестрите обявиха, че няма да напуснат сградата на министерството, докато не бъдат решени проблемите им.
 

Срещата между здравния министър Кирил Ананиев и протестиращите медици приключи малко преди 16 часа. Стана ясно, че двете страни са се договорили, а министър Ананиев е поел ангажимент да изпълни много от исканията на протестиращите.

 

Сестрите отрекоха, че е имало барикада в сградата на здравното министерство.  Спекулациите се появиха след SMS на една от протестиращите, че те няма да напуснат ведомството, докато не започне реално изпълнение на исканията им.

 

"Имаме уверението, че Министерството на здравеопазването наистина ще подкрепи тези законови промени, които касаят отделни съсловни организации за всяка една регулирана медицинска професия", заяви един от протестиращите медици.

 

По-рано медицински сестри, подкрепени от лекари специализанти, отново излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването.

 

Представители на медицинските сестри влязоха на среща при здравния министър Кирил Ананиев, а друга част от протестиращите блокираха движението пред сградата на министерството на бул. "Мария Луиза" и в двете посоки с жива верига.


В началото на октомври медицински работници излязоха на протест в София. В протеста участваха близо 7000 медици.

 

Те настояваха още за минимална заплата от 950 лева за сестрите в университетските болници. Също така за начално възнаграждение за лекарите от 1100 лева в общинските и 1200 лева в университетските здравни заведения.

 

Сред другите основни проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.

 

Протестът завърши след като Пламен Димитров - президентът на КНСБ, се срещна и връчи протестна декларация на вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев.

 

Ананиев съобщи, че 200 милиона лева ще влязат в системата на здравеопазването чрез увеличение на цените на клиничните пътеки.







Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3861 |16.10.2019 Поклонението пред Милчо Левиев ще е в петък в зала 'България' . 0| 3690 |16.10.2019 Медицински сестри настояват за нов модел в здравеопазването . 0| 3943 |16.10.2019 ЕС и Великобритания не постигнаха напредък за Брекзит . 3| 4156 |15.10.2019 Радев: Свободни и независими медии могат да се противопоставят на опасностите пред демокрацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads