Реклама / Ads
0| 4865 |18.07.2007 НОВИНИ

Бързо готвят документите за трансфера на медиците у дома

.
Според договора по съгласие на двете страни – Либия и България, осъдените лица, граждани на съответната държава, следва да бъдат предадени за изтърпяване на наказанието в страната, чийто граждани са. Стане ли това, вариантите за действие са няколко, но от Външно смятат, че в момента не е целесъобразно те да бъдат коментирани.

Започва подготвката на документи, свързани с искане за трансфер на медиците от Либия в България. Това всъщност е предложение от името на Главна прокуратура, на главния прокурор. В него се настоява, въз основа на договора от 1985 година, медиците да бъдат предадени на Република България. В договора е казано, че по съгласие на двете страни – Либия и България, осъдените лица, които са граждани на държавата, следва да бъдат предадени за изтърпяване на наказанието в страната, чийто граждани са. Изпращането и подготовката на това предложение е кратка процедура. Българската страна ще бъде готова с изпращането на този документв рамките на днешния ден. След това чисто технически той трябва да пътува до Либия. Предстои до три-четири часа всички документи да бъдат преведени на арабски. Самата спогодба е подписвана във време, където нещата са стояли по друг начин. процедурите са представени доста схематично в договора. Там обаче е казано, че либийската държава следва да отговори в най-кратък срок, което би трябвало да означава незабавно.

Министърът на външните работи на България Ивайло Калфин определи решението на Висшия съдебен съвет на Либия, да промени присъдите на българските медици, като важна крачка в положителната посока, но не се ангажира да даде съвсем определен отговор за това, по каква точно схема ще се развият събитията след като медиците ни се завърнат у нас.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6753 |22.06.2007 Трима нови в ръководството на „Пирогов”, медиците готвят ефективна стачка . 0| 10794 |08.05.2007 Прокуратурата притисната – ако не действа бързо, отвън ще дойде заповед за арест на Красимир Георгие . 1| 5312 |15.05.2007 Тотален тараш в „Булгартабак”, готвят арест на Лачев, той се прави на спокоен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads