Реклама / Ads
2| 3177 |17.02.2022 НОВИНИ

Бебета останаха без важна ваксина, сигнализира министър Сербезова

.
Спирането на доставката на важна ваксина за бебета застрашава здравето на хиляди новородени, алармираха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).
 

В тази връзка те изпратиха писмо до здравният министър Асена Сербезова и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, с което настояват проблемът да бъде решен възможно най-бързо.

 

"В изпълнение на Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в Република България, ние ОПЛ прилагаме на децата, по точно определена схема за начало и край на имунизирането, два вида ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми.

 

През текущия месец бяхме неприятно изненадани, че дистрибуторът за доставка на една от ваксините (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната програма поради липса на договор. Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с незавършен ваксинационен курс, тъй като втората доза липсва, а другата налична не може да я замени, както вече посочихме, се затваря порочен кръг, в който децата са изложени на риск от сериозно, но ваксинопредотвратимо заболяване, което е недопустимо в съвременното общество", пишат в писмото си Общопрактикуващите лекари.

 

"Не знаем, дали има краен срок за сключване на съответните договори за доставка, но със сигурност сме наясно, че има краен срок спрямо възрастта на детето, след което приложението ѝ.

 

Настояваме и вярваме, че ще предприемете необходимите мерки, отговорните за осигуряване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в много бърз порядък да направят така, че да бъдат възобновени доставките", завършва писмото на личните лекари.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3228 |15.02.2022 Валиева наруши мълчанието си: Изтощена съм. Не останаха никакви емоции в мен . 18| 4377 |15.02.2022 Бивш военен министър: 20 февруари е важната дата за напрежението в Украйна . 6| 5931 |18.01.2022 Вицепремиерът на С. Македония Маричич: Историята е важна, но не може да е по-важна от бъдещето . 2| 3693 |10.01.2022 МЗ с важна информация за бустерната доза от ваксината на Janssen срещу COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads