Реклама / Ads
18| 4410 |15.02.2022 НОВИНИ

Бивш военен министър: 20 февруари е важната дата за напрежението в Украйна

.
Георги Панайотов Източник: стопкадър, Нова телевизия
Не съм от тези, които очакват пълномащабни военни действия, но са възможни три сценария. Много трябва да внимаваме около датата 20 февруари. Причината е, че дотогава ще продължат руско-беларуските учения, които са на границата с Украйна на територията на Беларус. На 20 февруари завършват олимпийските игри в Пекин. Както знаем традицията е по време на олимпийски игри войни да не се водят. Това заяви пред Нова телевизия бившият служебен военен министър Георги Панайотов.
 

„Тук става въпрос за логика, а не за информация, която имам. Ако Русия започне нападение преди края на игрите, това няма да се хареса на Китай“, допълни той.

 

„За съжаление трябва да кажа, че дипломатическият прозорец за решаване на конфликта с Украйна и Русия се затваря. Това наблюдаваме, въпреки че вчера германският канцлер беше в Киев и в Москва. Защо е така? Защото Русия продължава да трупа войски около границата с Украйна, а освен това вкарва кораби и подводници от другите си флотилии в Черно море. Те са многобройни и прекрасно въоръжени“, обясни ексминистърът. По думите му в момента Русия разполага с достатъчно сили и средства, за да нападне Украйна.

 

Според него трите сценария са следните: „По-леки военни действия, по-скоро хибридни с диверсанти, които да нарушат комуникациите в Украйна. Средният вариант е да се влезе с войски, но не пълномащабна война. Т.е. да се отцепят Луганск и Донецк от Украйна. Третият вариант е пълномащабна война. Всичко е възможно. Единственият, който знае какво ще се случи е Путин“.

 

Панайотов обаче изрази надежда нито един от сценариите да не се състои, а да се намери решение по дипломатичен път.

 

По думите му трябва да се увеличат парите за модернизиране на българската армия.

 

На въпрос дали България е слабо звено в НАТО, което търси Путин, той заяви, че категорично не е.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2871 |14.02.2022 Скопският външен министър: Позициите ни с България още се разминават . 8| 6470 |09.02.2022 Румен Петков: Бившият шеф на ”Булгаргаз” по неясен начин разпределяше газ на частната газова борса . 8| 3316 |09.02.2022 Министър Събев е против фотоволтаична централа на мястото на бившето летище Силистра . 3| 3592 |09.02.2022 Зам.-правосъдният министър: Внасяме искането до ВСС съвсем скоро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads