Реклама / Ads
0| 2757 |17.06.2023 НОВИНИ

В бедствено положение от поройните дъждове са общините Враца и Криводол и 5 мездренски села

.
В бедствено положение от поройните дъждове са общините Враца и Криводол
От поройните дъждове в бедствено положение са общините Враца и Криводол и пет мездренски села.
 

Шейсет литра на квадратен метър се изляха над община Враца вчера, а днес започна отстраняване на щетите. Пороят засегна пет села от общината, като най-критично е в Лиляче, където са наводнени над 30 имота и са разрушени пет улици. Кметът на селото Вероника Ценова.

 

"Започнахме разчистване, изпомпваме вода с пожарните служби, включиха се и доброволци. Обаче не знаем какво ни предстои, тъй като времето пак се влошава".

 

Следобед в селото беше социалният министър Иванка Шалапатова, която обеща финансова помощ за тежко пострадалите и допълнителни работни места за почистване на населеното място.


Кметът на Враца Калин Каменов, увери, че администрацията ще подпомогне нуждаещите се при попълване на документите:

 

"Мерките са адекватни, но природата си знае работата. Ние я съсипахме - сега тя ни отмъщава".

 

В три от мездренските села с обявено бедствено положение обстановката беше овладяна, но остава критична в с. Люти дол. Там са паднали подпорни стени и е прекъснато водоснабдяването.

 

Кметът на Мездра Иван Аспарухов:

"Ще отменим бедственото положение едва тогава, когато захраним селото с вода".

Усложнена е обстановката и в с. Ребърково, което беше засегнато и от пороите преди седмица. Сега в друга част на селото речен приток е подкопал и отнесъл част от гробищния парк.

 

Със сили и техника на общинската управа, арендатори и местни хора отстраняват щети и в Криводол - другата бедстваща община във Врачанско. Там в града и четири села има компрометирана дига, наводнени дворове на училище и детска градина, залети приземни етажи и селскостопански постройки.


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2878 |16.06.2023 Врачанското село Лиляче потъна под вода: Обявиха частично бедствено положение . 1| 3453 |16.06.2023 Остава бедствено положението в Етрополе . 0| 2815 |15.06.2023 Частично бедствено положение в Етрополе. Нивото на реките остава високо, очакват се още валежи . 0| 2983 |14.06.2023 Остава в сила бедственото положение в Берковица, Монтана и Георги Дамяново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads