Реклама / Ads
136| 12448 |24.09.2011 НОВИНИ

Бесни граждани запалиха и разориха 4 имота на Цар Киро за отмъщение на убития Ангел

.
Убитият Ангел
Разбунтували се жители на Катуница и футболни фенове запалиха 4 къщи, на рода на Цар Киро в пловдивското с. Катуница.
 

 

Запалянковците замерват със запалителни коктейли и камъни къщата, чупят прозорци и крещят „убийци" и „цигани". Горят всички етажи на къщите.  Полицията заплаши размирниците, че ако не се оттеглят, ще бъдат разпръснати с водна струя.

„Протестираме срещу ромите, които отнемат човешки животи. В северна България подобни проблеми са ежедневие", казаха феновете, като допълниха, че ги подкрепят футболните запалянковци от цялата страна. Всичко това се случва пред строените жандармеристи пред имота на Цар Киров.


По-рано в Катуница пристигна и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Той заяви, че за да не ескалира допълнително напрежението, семейство Рашкови са напуснали селото: „Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма". Според Георгиев МВР е използвала специална тактика за да не се стигне до масови кръвопролития. Образувано е предварително производсво срещу погромаджиите, изяснява се самоличността им, но още няма задържни.


Главен комисар Георгиев обеща, че в най-скоро време шофьорът на микробуса, който прегази 19-годишното момче, ще бъде заловен. „Полицията ще остане в Катуница колкото е необходимо, за да предотврати евентуални безредици", каза още Калин Георгиев. По думите му демонстрациите не са най-добрият начин за разрешаване на подобни проблеми.


Главният секретар на МВР заяви, че за безредиците в Катуница в полицията са разпитани 13 човека. Шестима от които са били задържани за 24 часа, а на двама от тях мярката за задържане е била удължена на три дни и се очаква да им бъдат повдигнати обвинения.


Преди мача между отборите на Ботев-Пловдив и Доростол-Силистра футболните фенове са запазили едноминутно мълчание в памет на двете починали момчета.


Две са жертвите след безредиците в пловдивското село Катуница. При саморазправа, започнала на 23 септември между роми и българи, загина 19-годишният Ангел Петров. Десетки полицаи бяха вдигнати на крак през нощта. При безредиците са пострадали две момчета от селото и трима полицаи. Единият от ранените е на 30 години. Той е с фрактура на ключицата и травма на главата. Другият пострадал е на 18 години. Той е с фрактура на лява подбедрица. И двамата са настанени в Университетска болница „Св. Георги".


От пострадалите трима служители на полицията - двама са със спукана кост на лявата ръка, третият е с прорезни рани и охлузвания.


Сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - известен като Цар Киро.


В шокова зала на Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив почина 16-годишният Павел, който бе един от участниците в днешния бунт. По пътя към именията на Цар Киро на момчето му прилоша и припадна на метри от мястото, където снощи бе прегазен 19-годишният Ангел. Линейка го откара в тежко състояние в болницата. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението, коментираха за Дарик очевидци на инцидента.Пред областната дирекция на МВР в Пловдив бе организиран мирен протест срещу убийството на 19-годишния Ангел.


Цялото село е блокирано от тежко въоръжени жандармеристи. Изпратени са подкрепления от София, Стара Загора и Смолян.


В интервю за Нова телевизия Цар Киро отрече информацията, че неговото семейство има нещо общо с убийството на 19-годишното момче. Той бе категоричен, че няма да се изсели от Катунци, за което настояват българите от селото. Запитан къде се намира в момента, Кирил Рашков отговори, че си е вкъщи.


Жандармерия охранява дома на рома в селото.

Митко Васев - участник от бунта снощи, се закани, че от днес нататък всеки ден ще има нападения срещу циганите в Катуница и каза, че български жертви повече няма да има, но за цигани - не е сигурен.


„Не бях, когато стана катастрофата, отидохме след това - някъде 15 минути след катастрофата. След което тръгнахме към къщата, но полицията ни спря. Искахме да се разберем с някой от тях какво искат, за какво го правят това. И двете момчета, които починаха са ми приятели".


Васев се закани, че в селото няма да живеят повече цигани: „Всеки ден оттук нататък ще предприемаме действия: То ще се чуе, ще се разбере какво ще правим".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5986 |20.09.2011 Дж. Уорлик: Време е гражданите да си отвоюват държавата . 4| 5005 |08.08.2011 Граждани искат справедливи такси за София . 31| 5801 |03.07.2011 Граждани на бунт срещу монополите . 80| 5868 |21.06.2011 Тъй рече Кунева: Ще бъда президент на гражданите!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads