Реклама / Ads
11| 2736 |05.08.2023 НОВИНИ

Без Москва: В Саудитска Арабия се опитват да договорят мир между Украйна и Русия

.
На двудневна среща в Саудитска Арабия представители на около 30 държави ще се опитат да договорят мир между Русия и Украйна, но без участието на Москва. Разговорите ще се проведат днес и утре, а в тях ще се включат почти всички страни от БРИКС - Бразилия, Индия и Южна Африка и Китай. Русия не беше поканена.
 

В разговорите за мир ще се включат още и други държави от така наречения “глобален юг” - Индонезия, Мексико, Замбия и Египет и държави от ЕС, както и Великобритания.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства участието на толкова много държави, включително и развиващи се страни, силно засегнати от инфлацията в цените на храните, предизвикана от войната.

 

Зеленски каза, че се надява инициативата да доведе до "мирна среща на върха“ на световните лидери тази есен, върху които да стъпи мирно споразумение. Украинският държавник се надява, че формулата ще стъпи върху 10-те точки от изискванията на Киев. Сред тях са уважение на териториалния интегритет на Украйна и изтегляне на руските сили от страната и частите, които са били анексирани от Москва.

 

Тези искания са отхвърлени от Кремъл. Въпреки че Русия не беше поканена на срещата, от Кремъл заявиха, че “ще държат под око” разговорите.

 

Особено важно е участието на Китай в тези разговори. Пекин често държи неутралитет по отношение на конфликта, а освен това среща и критики от страна на Запада заради отказа си да осъди руската инвазия в Украйна.

 

Освен това Пекин и Москва многократно са говорили за близките си отношения, след като президентите Си Дзинпин и Владимир Путин обявиха партньорство "без ограничения“ през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин.

 

Украински, руски и международни служители заявиха, че в момента няма изгледи за преки мирни преговори между Украйна и Русия, тъй като войната продължава да бушува и Киев се стреми да си върне територия чрез продължаващото контранастъпление.

 

Украйна има за цел първо да изгради по-голяма коалиция от дипломатическа подкрепа отвъд основните си западни поддръжници, като достигне до страни от глобалния юг, като Индия, Бразилия и Южна Африка, много от които останаха публично неутрални.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2881 |13.07.2023 Москва: „Вагнер“ предаде оръжията си на руската армия . 5| 3087 |24.06.2023 Кметът на Москва: Ситуацията е сложна . 50| 9967 |12.06.2023 Бълнува Москва: Унищожихме 9900 украински танка от… 858 налични и 2 пъти превзехме Еверест! . 35| 6186 |11.06.2023 Москва: Украйна да се откаже от още три области, за да се преговаря за мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads