Реклама / Ads
9| 5946 |13.02.2022 НОВИНИ

Без промяна във ВСС трудно ще постигнем отстраняването на Гешев, смята Митева

.
Ива Митева Източник: БГНЕС
"Правосъдният министър може да иска освобождаването така, както може да прави предложения за назначаване на главния прокурор. Докато не се промени мнозинството във ВСС, няма какво да се лъжем, че много трудно ще се постигне, защото 17 гласа са достатъчно високо мнозинство, особено след като са отказали въобще да разгледат такава оставка и оспориха правото на правосъдния министър да я внесе". Това заяви Ива Митева от "Има такъв народ" и зам.-председател на НС пред БНТ.
 

Според нея доказателствата срещу Иван Гешев, които правосъдният министър ще внесе, ще са на основание уронване престижа на съдебната власт и системни нарушения. Изрази съмнение, че смяната на една личност ще реши всички проблеми.

 

"Трябва да се види дали мястото на прокуратурата е в съдебната система, дали въобще е нужна фигурата на главния прокурор, дали прокуратурата така, както е записана в Конституцията, следва съдилищата, дали да не бъде извадена от съдебната система", коментира тя.


Ако има воля, промените ще се случат, смята Митева. В коалиционния формат не е обсъждан проектът на ДПС за конститиуционни промени. Според Ива Митева Конституцията трябва да се развива така, както се развива и практиката на Европейския съд за правата на човека.

 

В "Има такъв народ" не е обсъждано дали Митева ще се кандидатира за член на Конституционния съд. Тя не коментира престрелките между премиера и главния прокурор, а за списъка на Кирил Петков каза:

 

"Не мисля, че Гугъл може да бъде източник на информация, самата прокуратура може да си извади оттам информация".

 

Митева потвърди, че ИТН отново ще поиска намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Обясни, че има проблем с имотите, използвани от партиите.

 

"Правото на ползване така и не се учреди, в момента ако тръгне да се прави проверка, ще се види, че партиите хем не плащат наем, хем не са и на безвъзмедзно право на ползване, където трябва да плащат данък "Сгради". Тоест, нито плащат данък "Сгради", нито плащат наем", каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3177 |12.02.2022 Д-р Радка Аргирова: Трудно е обвързването с дати за отпадането на мерките . 12| 7343 |11.02.2022 Иван Костов: Виждам положителна промяна, няма го мутренския жаргон и бабаитско поведение . 3| 3377 |08.02.2022 Слави Василев: Хората искат да видят промяна, а тя няма как да мине без реформа в съдебната система . 6| 3901 |01.02.2022 Кристиан Вигенин: ”Продължаме промяната” се опитва да се еманципира от президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads