Реклама / Ads
4| 5475 |16.12.2023 НОВИНИ

Беззаконие по високите етажи на ФИДЕ

.
Източник: FIDE
Броени часове преди началото на Генералната асамблея на Международната шахматна централа стават известни факти, опорочаващи избора на федерация от България.
 

След като бе коригиран протоколът от заседанието на Конституционната комисия, която напълно справедливо бе изключила Българска спортна федерация по шахмат от кръга на федерациите за изслушване от Генералната асамблея, по неведоми обстоятелства ръководителите на федерацията бяха върнати в процедурата.

 

Множество въпроси повдига фактът, че Антоанета Стефанова е държала реч на заседанието на Съвета на ФИДЕ – форум, до който лицензираната Българска федерация по шахмат 2022 нямаше достъп. Изказаната подкрепа от няколко високопоставени функционери на международната федерация е признак за безпринципност и липса на обективни критерии. Остава усещане за „уреден мач“, в който играещите честно деятели от “Българска федерация по шахмат 2022” са оставени да наблюдават връзкарството, чрез което една организация, разследвана от прокуратурата, трябва да бъде приета на всяка цена.

 

След това заседание излиза решение на Съвета на ФИДЕ, с което до гласуване се допуска само кандидатурата на “Българска спортна федерация по шахмат”. Няма мотиви, няма основание. А България? Нашата държава мълчи. Тя мълчеше, когато с груба намеса във вътрешните работи на страната бе създадена временна комисия „за управление на българския шахмат“. Мълчанието продължи и по-късно, когато лицензираната федерация помоли за официална, писмена подкрепа.

 

Българска федерация по шахмат 2022 са поискали такава и от ММС, и от парламентарната комисия, отговаряща за спорта. За да се стигне дори до писмо от народен представител, което е без никаква правна стойност, но е в подкрепа на същата Българска спортна федерация по шахмат. Значи нелицензирани организации могат да получат безпрепятствено такова писмо за подкрепа, а официалната федерация, в която са почти всички клубове и състезатели у нас, която е преминала през тежка държавна процедура по лицензиране, е оставена от държавата на произвола на съдбата?

 

Съвсем отделен е въпросът, че Българска спортна федерация по шахмат подава във ФИДЕ документи с невярно съдържание, за което последната е неколкократно сезирана. За ръководството на международната федерация обаче вероятно има водещ приоритет, който очевидно е различен.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 38566 |16.12.2023 Евгений Кънев: 12 г. гледахме Шенген през крив макарон, преди няколко човека да обърнат дневния ред на България . 1| 4263 |16.12.2023 Екипите на ЕРМ Запад продължават работа при тежки условия . 3| 4457 |16.12.2023 20-годишна жена загуби живота си при тежък пътен инцидент в Ямбол . 15| 4508 |16.12.2023 Борисов: Харчим огромна енергия върху разделителните процеси. Нацията никога не е била по-обединена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads