Реклама / Ads
1| 5432 |09.07.2009 НОВИНИ

С Бисер Боев не e имало разговори за поста министър на икономиката

.
Бисер Боев
Отказвам да коментирам слуховете и предложенията, с мен не са водени разговори за поста министър на икономиката, заяви Бисер Боев по БНР.
 

Според Боев, който е член на икономическия екип на ГЕРБ, най-важни в момента са антикризисните мерки за осигуряване на ресурс в икономиката. Една от стъпките, с които може да се започне е набавянето на нужните за държавата пари с възстановяването на ДДС. Според Боев тази стъпка, обаче трябва да бъде съчетана с регистър на редовните платци, за да няма нужда от ревизия за ДДС във всяка една фирма. Друга важна стъпка е намаляване на осигуровките, но най-важната антикризисна мярка е реалната работа по усвояване на еврофондовете, каза още Бисер Боев.

При справянето с корупцията, Бисер Боев определи 6 приоритетни мерки – на първо място той посочи промяна в закона за обществените поръчки. Според Боев, този закон е един от най-калпавите, усложнен с десетки изкключение и съдържа както предпоставки за корупция, така и възможност да не се търси отговорност от лицата, които участват в корупционни практики.

Втората мярка е намаляването и премахването на лицензионни и разрешителни режими. „Мисля, че в последните 12 до 18 месеца работата на държавата, мога да кажа абсолютно смело – рекетът към бизнеса в някои сфери мина всякаква допустима граница и според мен предизборното говорене на правителството, че в тази част – бизнес среда, лицензи и разрешения има значително подобрение доведе до сериозно безпокойство и даже бих казал гняв в средите на бизнеса, които знаят, че това не е така. Не върви да чакаш в едно министерство с месеци за елементарни процедури, а с другата ръка премиерът да ти обяснява как всичко е цветя и рози”, каза още представителят на икономическия екип на ГЕРБ.

Третата мярка, според Боев е да се въведе където е възможно „принципът на мълчаливото съгласие: питаш една администрация, не ти отговаря в някакъв срок, значи е съгласна”.

Четвъртата мярка, електронно правителство и работа на едно гише. Той допълни, че колкото повече документи успеят да се обработват на на едно гише, колкото повече услуги успее всяко министерство да предоставя електронно, толкова по-малко стават възможностите за контакт и за корупционни механизми.

Петата мярка според иконмическия експерт от ГЕРБ е, че е крайно време да се реши огромният конфликт на интереси в министерствата. „Ние смятаме, че държавните предприятия трябва да бъдат извадени от министерствата, да бъдат сложени в отделен холдинг и този холдинг да се управлява по прозрачен и професионален начин. Там е голямата корупция”, каза Боев. По думите му тази точка е най-смелата и трудна, тъй като това означава досегашните принципали – министрите и министерствата, да се лишат от „най-сладкия си източник да доход”.

Шестата мярка според Бисер Боев е най-висшата администрация, включително хората, които се занимават с еврофондове, да получават по-високи заплати и допълнителен процент за свършена работа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 11495 |05.06.2009 Покъртителни "бисери" на гърба на Алеко в матурите . 1| 6092 |31.05.2009 НДСВ вдига рейтинга си, имало черен пиар срещу партията . 45| 6348 |24.04.2009 Бисеров изнесе квалифицирана информация по случая „Йосич” . 44| 8593 |16.04.2009 Имало и унгарски компромат срещу Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads