Реклама / Ads
5| 3187 |01.12.2021 НОВИНИ

Бюджет 2022: Служебният кабинет вдига майчинските на 650 лв., МРЗ – на 710 лв.

.
Валери Белчев
Увеличаване на основни социални разходи като пенсии, майчински и детски надбавки, вдигане на минималната заплата и запазване на мерките за подпомагането на засегнатите от COVID-19 сектори влизат в рамката на Бюджет 2022. Това обяви на брифинг в Министерския съвет финансовият министър Валери Белчев.
 

„Направих си труда да проверя колко хора работят на минимална работна заплата - над 750 000 души. В следващия бюджет внасяме увеличение до 710 лева“, каза той.

 

Като друга важна мярка Белчев изтъкна увеличението на детските надбавки - всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски, които ще се увеличат с 20% - от 40 на 50 за дете и от 90 - на 110 лв. за две.

 

Майчинските за втората година ще се увеличат на 650 лв., предлага служебният кабинет.

 

За пенсиите - дори след отпадане на COVID мерките да бъде запазена абсолютната стойност на пенсиите, което би означавал средно увеличение от 84 лева на човек.

 

Базовият проект за бюджет е подготвен. В понеделник започва разписването му. Това ще отнеме 1 седмица. По-следващия понеделник започва обсъждането в НСТС. По план на 16 декември ще поканим НСТС и след това ще го внесем в Министерския съвет, каза финансовият министър и допълни, че дават добра база, върху която да се работи.

 

Има политически сили на мнение, че трябва да оставим това на редовен кабинет, но ние сме длъжни да спазим сроковете и да предпазим от рискове, коментира Белчев.

 

Планираме да запазим всички анти ковид мерки за период от поне 6 месеца. Запазваме 120 лева на първо време за 6 месеца.

 

„Не сме предвиждали реформи по структурите. Това ще бъдат решения на парламента и на редовното правителство. Смятам, че даваме една добра база, върху която да може да се работи. Въпреки че някои политически сили предпочитат да забавим процеса и да оставим бюджета на редовното правителство, ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим държавата от някои рискове. Много е важно политическите партии да се обединят около това, че бюджет за 2022 г. трябва да има в рамките на тази година – да приемат рамката такава, каквато е, реформите могат след това да предизвикат актуализация, но е важно да се обезпечи финансовата година“, заяви министърът на финансите.

 

„Направихме всички усилия, смятам успешно, да осигурим добра бюджетна рамка, която да предложим в парламента. За избягване на съмнение - не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи“, добави Белчев.

 

По думите му все още инфлацията е в рамките на допустими граници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4988 |30.11.2021 Експерти с прогноза: Ще се взимат заеми, за да се плащат по-високи пенсии и бюджетни заплати . 4| 4174 |29.11.2021 Иван Нейков: Забавянето на бюджета няма да e драматично за пенсиите . 6| 3255 |28.11.2021 Борислав Сандов: Не са водени разговори за състав на кабинета . 7| 3514 |28.11.2021 Настимир Ананиев: Фалшива новина е, че нямам книжка. На лидерско ниво ще се уточни състава на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads