Реклама / Ads
4| 4840 |28.09.2010 НОВИНИ

Бюджетът скара работодатели и синдикати

.
Работодателите и синдикатите отново се разминаха в отношението си към бюджета на правителството за 2011. Първите категорично обявиха, че ще го подкрепят, а вторите, че няма да го направят.
 

Ще подкрепим бюджета, предложен от правителството. Ще подпомагаме той да се изпълни. Това каза Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

Според него няма някой, който да не се притеснява от високия растеж от 3.6 % , заложен в бюджета, включително финансовото министерство. Решението е обаче да се повишава събираемостта и да се вадят фирми и некоректни платци от сивия сектор. Държавата е заинтересована да няма свръдехфицит, защото следващият ход е рязане на заплати, каза той.

Цветан Симеонов заяви, че ако прогнозите на правителството за дефицита догодина не се сбъднат, управляващите вероятно ще актуализират бюджета.

На свой ред пък синдикатите са категорични, че не са съгласни с този бюджет.

И ние, и КНСБ отхвърляме Бюджет 2011-та. Това заяви след заседанието на Тристранния съвет за социално сътрудничество президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

За Бюджет 2011 всички без изключение изразиха съмнение в реализацията на приходната част, считаме я за прекалено оптимистична, особено ние, синдикатите, допълни Тренчев.

Силно разминаване в позициите на синдикати и бизнес има по отношение на увеличаването на минималната работна заплата от 240 лв. на 270 лв.

За синдикалистите повишението е стъпка в правилната посока, макар и недостатъчно, защото дори и с увеличената сума, тя ще остане под чертата на бедността след приспадане на данъците.

"Изпратил съм на премиера един анализ – 59-те мерки, които умувахме през март тази година и щяха да донесат средства, припомни Тренчев. "Какво е направено по тях, отговорът ми е, че нищо не е направено", гневно се изрази синдикалистът. "Денонощно мислим как да се намерят средства, за да спре драмата в здравеопазването. Предложихме на управляващите поне да изпълнят закона за енергетиката, за да може инфраструктурата на територията на болниците да се даде на ЕРП-тата срещу заплащане, откъдето да дойдат няколко десетки милиона лева", гневно коментира лидерът на “Подкрепа”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4986 |16.09.2010 Предучилището за 5-годишните скара депутатите . 11| 5069 |15.09.2010 Политолози: Политиците се обатачиха; синдикатите-немощни . 67| 6708 |09.09.2010 9-ти септември скара депутатите в парламента . 15| 5187 |06.09.2010 Синдикати и управляващи отново скарани, КНСБ готви протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads