Реклама / Ads
0| 4546 |28.03.2022 НОВИНИ

Бивш командващ пехотата: Всички опити за модернизация на ВВС са провал, не че ВМС и СВ са цъфнали и вързали

.
Ген. Кирил Цветков
Казах вече, че ВВС се превърнаха в основен проблем на страната в последните 30 години и всички опити да се подобри състоянието им се обричат на провал. Не че другите два вида въоръжени сили СВ и ВМС са цъфнали и вързали, но те преглъщат и чакат реда си, който не знам кога ще дойде при тази поредна шумотевица за състоянието на ПВО на страната.
 

И никой не сяда да обясни причините за това, че ВВС са една сложна и многообразна система от способности, свързани със способнотите на СВ и ВМС за осигуряване ефективна защита на страната, или казано на прост български език, на Родината ни, на нашето Отечество. Не на някое измислено, а на нашето родно, мило Отечество. И затова мненията се различават и никога няма да съвпанат на наши и чужди експерти. Чуждите и техните следовници българи не ги е еня за Отечеството ни и си пеят песента за ЕС и НАТО, за колективната отбрана, която надеждно ще ни пази в мир и бран. И затова непрекъснато дрънкат, хващат някоя част от системите на ВВС и ги изкарват на преден план. Почват песента за старите руски самолети, мине известно реме и започват за вертолетите, после захващат песента за руските ЗРК. Нашите, чисто български есперти , милеещи за родното небе и Отечеството като цяло му е все едно какви са системите, руски или американски, германски или френски. Важното е да са изправни и да могат да осигуряват страната. Но никой не иска да обясни на "простия" български народ в какво се крие проблема и защо не може да бъде решен от раз.


До средата на 90-те години ВС на България развръщаха многослойна противовъздушна защита на войските и страната на малка, средна и голяма далечина на поражение на неприятелски цели, със силите на ВВС, СВ и ВМС. Беше ясно кой управлява, кой разпределя целите, кой поразява и какви са правомощията и отговорностите на отделните звена. Беше ефективна система за отбрана на цялата територия на страната. Имаше въможност и за отделяне на елементи за самостоятелно управление на войските ако се наложи.


Но през 1998-1999г. се взе "историческото" решение за прехвърляне на ПВО-системата на СВ към ВВС. Така ВВС стана едноличен организатор и отговорен за ПВО на страната и на войските на средни и . СВ и ВМС си останаха само с преносимите ЗРК и зенитна артилерия и ЗРК с малка далечина, която допълваше тази на ВВСна войските. Те станаха зависими от ВВС и сега, когато тябва да се сменяват системи във ВВС трябва да се мисли и за СВ и за ВМС. А това е вече трудно уражнение за политици и пишман екперти, които пеят една и съща песен от години. Защо никой не иска да каже открито, че когато сменим руските авиационни системи с американски или европейски трябва да сменим: всички елементи на системата на ВВС, включващи авиация, вертолети, ЗРК стационарни и мобилни, елементи на системата за опознаване на въздушната обстановка и системите за диретно управление; трябва да сменим и всички ЗРК на Сухопътните войски и на флота.Защото те не могат да действат, когато ще полетят Ф-16 или друг самолет от запада, защото той е чужд за тях. така спираха ПВО системите на България, когато прелитаха самолетите на НАТО да нанасят удари по Сърбия.


Защо никой не казва за това, че смяната на основен самолет за изтребителната авиация води да смяна на цялата система на ПВО на страната и войските. Ще похарчим 3 млрд близо за 8 самолета, но това ще доведе да задължителнота подмяна на цялата ПВО на странта и войските, което ще глътне още толкова пари. Как ще заменим всичките ЗРК дивизиони на страната и във войските? Ще ни трябват не по-малко от 4 дивизиона Пейтриът, само за териотрията на страната, но има които ще глътнат между 800 млн и 1 млрд долара допълнително. Но те заменят само тези като С-300 и малка част от другите дивизиони. Но как ще ни защитават от балистичните ракети е праблем. Ще трябва да се сменят и дивизионите с малка и средна далечина на поражение на ВВС, СВ и флота, защото те са нужни и на войските. Един ЗРК комплекс от тях струва вече между 15 и 30 млн. долара, а трябват много дивизиони с много батареи и много ЗРК. Затова, когато сменяваш основна авиационна система това влече след себе си цялата система на ВВС и ПВО на СВ и флота.


Или ще гледаме и ще ръкопляскаме как лети след 5 години или 10, вече не знам кога ще ги получим тези Ф-16, а в същото време трябва да знаем, че ще бъде сряна цялата ПВО на страната за този миг или час. Някой ще каже че ще я модернизираме и сменим дотогава и нея. Но да ми докаже с разчети на реални пари как ще стане , а не с красиви фрази. За да имаме тази система за отбрана, която бе изградена 80-90-те години на миналия век бяха похарчени на 35 млрд лева за въоръжение и техника, голяма част от които беше за системата на ПВО на страната и войските. И тя е ситемата, която най-бързо губи качества и трябва да се сменява често, както се сменява типа на самолетите. Защо никой от тези бележити експерти не каже откъде ще дойдат тези пари, да не са 20-30 млд, а поне още 7-8 за тази ипосталяла апрмия, в която я превърнаха цяла дузина такива експерти на политическо и военно ниво.


Кирил Цветков




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3030 |28.03.2022 Бивш социален министър: Инфлацията вече изяде повишението на минималната заплата . 0| 6786 |25.03.2022 Русия може да нанесе ядрен удар по Полша, предупреди бивш командващ силите на НАТО в Европа . 0| 3457 |20.03.2022 Рашков: Прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи . 0| 3406 |18.03.2022 Ангелов: Приятели от полицията ни казаха, че се готвят показни арести на бивши министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads