Реклама / Ads
0| 4678 |10.04.2022 НОВИНИ

Бивш съветник на Путин: Истинско пълно ембарго върху руската енергия може да спре войната

.
Андрей Иларионов Източник: Reuters
Едно истинско ембарго върху руската енергия от западните страни може да спре войната в Украйна. Ако това се случи, в рамките на месец-два руските военни операции в Украйна вероятно ще бъдат прекратени. Това смята доктор Андрей Иларионов, бивш главен икономически съветник на руския президент Владимир Путин.
 

Би Би Си цитира Иларионов, който казва, че „Русия не взема на сериозно заплахите на другите държави да намалят потреблението на руска енергия“.

 

Въпреки опитите да намали зависимостта си от руските енергийни източници, Европа продължава да купува руски нефт и газ. 36% от разходите на руското правителство миналата година са били осигурени в резултат на увеличените цени на енергийните източници, коментира Би Би Си.

 

Голяма част от постъпилите пари в Русия са от ЕС, който внася около 40% от природния газ и 27% от нефта от Русия. Иларионов заявява, че ако западните страни се опитат да въведат „истинско ембарго“ върху вноса на нефт и газ от Русия, той е готов да се обзаложи, че до месец-два руските военни операции в Украйна  ще бъдат преустановени.

 

Според Иларионов това си остава един от най-ефективните инструменти, с които разполага Западът. Той допълва, че президентът Владимир Путин е бил готов руската икономика да понесе удар, което показва какви са неговите приоритети.

 

„Неговите териториални амбиции, неговите имперски амбиции са много по-важни от всичко останало, включително благосъстоянието на руското население и финансовата ситуация в страната, дори финансовото състояние на неговото правителство“, изтъква Андрей Иларионов.

 

Самата руска централна банка прогнозира, че икономиката ще се свие с 8% тази година, докато прогнозата на Международния финансов институт е дори за 15-процентно свиване.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3633 |10.04.2022 Зеленски и Путин ще преговарят след битката в Донбас, твърди съветник на украинския президент . 0| 3428 |09.04.2022 Бившата румънска министърка Елена Удря остава в ареста . 0| 3438 |09.04.2022 Руснаците отвлякоха бившия ръководител на Херсонската областна държавна администрация . 0| 3025 |09.04.2022 Съдът в Благоевград решава дали да остави в ареста бившия румънски министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads