Реклама / Ads
5| 3281 |04.01.2022 НОВИНИ

Бившата фирма на шефа на НАП има задължения, прокуратурата проверява

.
Румен Спецов
Националната агенция за приходите (НАП) е приключила ревизията на ”Гранекс трейдър” ЕООД - бившата фирмата на настоящия шеф на приходната агенция Румен Спецов.
 

Заключението на започналата преди половин година проверка потвърждава, че дружеството има дългове, а настоящият му собственик е призован да се яви за връчване на ревизионния акт.

Това се вижда от публикувана във фейсбук страницата на разследващия сайт Bird "призовка" към настоящия собственик на дружеството, когото НАП издирва, за да му връчи документите за неплатените задължения.

 

Прокуратурата също проверява случая.

"Още през декември е приключило ревизионното производство, възложено от шефа на НАП Румен Спецов за фирмата на Румен Спецов с 1 млн. лева дълг към НАП, която той е прехвърлил на данъчно муле", пише Bird.

"Оказва се, че ревизионният доклад е изготвен на 14 декември, а със съобщение от 23 декември данъчните издирват настоящия собственик на "Гранекс трейдър" Данаил Николов, за да му връчат констатациите си. На практика с това цялата история се връща към изходната точка - Николов, наричан от журналистите "данъчно муле", "сламен човек" или просто "подставено лице", няма с какво да погаси борчовете, а лихвите по неплатените данъчни задължения продължават да се трупат. В подобни случаи след изтичане на давността НАП просто зачерква борчовете и хазната "пие студена вода", се обяснява в публикацията на разследващия сайт.

 

През октомври в интервю Спецов каза, че преди години, когато се е опитвал да започне търговия със зърно, данъчните власти му признали прихода от продажбата на зърното, но не и разхода за покупката му и така бил съставен ревизионен доклад, в който му се приписват нереални данъчни задължения.

 

Той обеща след изборите да даде подробности за продажбата на фирмата си.

До проверката на прокуратурата се стигна, след като малко след назначаването на Спецов бившите министри от ГЕРБ Кирил Ананиев и Томислав Дончев го обвиниха, че през 2016 г. е получил лично ревизионния акт на фирмата си, в който е било написано, че задължения от над 1 млн. лв.

 

Бившият министър на финансите от служебното правителство Асен Василев обяви, че ще се направи повторна проверка на случая, макар да е бил уверен от Спецов, че е продал бизнеса си, преди да е натрупал задължения към държавната хазна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4918 |23.12.2021 Адвокат: Обвинението срешу шефа на ГДБОП е гротеска, прокуратурата пак прикрива . 11| 4702 |23.12.2021 Прокуратурата повдигна обвинение на шефа на ГДБОП, самите прокурори - недосегаеми . 3| 5362 |17.12.2021 МВР проверява версията на бизнесмен, че Гешев е поискал да присвои фирмата му . 7| 5105 |16.12.2021 Новият транспортен министър уволни шефа на ”Пътнически превози” в БДЖ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads