Реклама / Ads
2| 3754 |11.12.2023 НОВИНИ

Блинкън призова Израел да направи повече, за да защити цивилните във войната с Хамас

.
Американският държавен секретар Антъни Блинкън Източник: БГНЕС
Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да направи повече, за да защити цивилните във войната с Хамас. Призивът му идва на фона на израелските танкове, които напредват към Хан Юнис, главният град в южната част на Ивицата Газа. Пред Си Ен Ен Блинкън коментира, че съществува намерение за закрила на цивилните жители, но резултатите невинаги са видими.
 

"Те си имат работа с терористична организация, която участва в най-злите брутални действия на 7 октомври, както и ясно показа, че би ги повторила, ако има възможност. Израел трябва да може да се справи с това, за да се защити и да предотврати събитията от 7 октомври отново да се случат. Но докато го прави, е задължително цивилните да бъдат защитени. В случая от критична важност е военните операции да бъдат организирани около защитата на цивилните и да се фокусират върху това", категоричен бе американският държавен секретар. 

 

Той за пореден път отхвърли идеята за примирие. По думите му докато Хамас функционира, прекратяване на военните действия само ще допринесе за това проблемите да нарастват.

 

Изказванията на Блинкън идват, след като в петък САЩ наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, която настояваше за незабавно хуманитарно примирие. Тогава гласуваха 15-е страни членки на Съвета, а предложението дойде от Обединените арабски емирства и настояваше за незабавно спиране на бойните действия. 13 от членовете, включително постоянните държави членки Русия, Китай и Франция, гласуваха в подкрепа на документа, докато Обединеното кралство се въздържа, а САЩ наложиха вето. 

 

Очаква се във вторник Общото събрание на организацията да гласува по проект за резолюция, която отново настоява за спиране на военните действия по хуманитарни причини, предаде агенция "Ройтерс", като се позова на дипломатически източници. В това гласуване се очаква да вземат участие всички 193 страни членки на организацията. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3918 |11.12.2023 Скъсва ли Полша с популизма и Доналд Туск ли ще е новият премиер? . 4| 4107 |11.12.2023 Кулеба алармира за "опустошителни последици", ако Украйна не се присъедини към ЕС . 0| 3705 |11.12.2023 Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене бюджета на ДОО . 0| 4677 |11.12.2023 Напусна ни поетът, писател и журналист Борислав Ценов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads