След кратък престой в бежански център, задържаните са били предадени на турските власти около 05:00 часа сутринта в събота. "Моят брат ми се обади от Русе и ме помоли да му изпратя снимка на личните документи, защото подават молба за убежище. Каза ми, че нямат проблем, защото са в България и ще подадат молба за убежище. Последно се чухме, когато ми каза, че ги карат към бежански център в България, а след това се обади от Одрин." - разказва близък на един от екстрадираните.

 

"Трима от турските граждани са бивши служители на полицията, двама са учители. Те добре знаят законите. И на мен ми казаха, че ще се възползват от правото си да подадат молби за убежище. Аз добре знам, че те са интелигентни хора. Брат ми ми каза, че няма да ги върнат, защото писмено са подали молбите си за убежище." - споделя мъжът.

 

През цялото време задържаните са поддържали връзка с близките си и са изпращали данни за местоположението си. От тях става ясно, че от 23:30 часа в петък до 05:00 часа сутринта в събота те са били в Любимец. "Последно те са били в Любимец. Брат ми ми каза, че бежанският център прилича на затвор", коментира братът на единия от екстрадираните.

 

От събота сутринта хората нямат връзка с близките си. "Жена му постоянно плаче, не знае къде е. Детето също. От 05:30 часа сутринта в събота нямаме връзка с него. Аз лично се опитвам да се свържа с адвокати в Турция, но никой не се наема да го защити, защото се страхуват от турската държава и не можем да получим никаква информация за него - защо е задържан, дали е задържан." - казва още той. Никой от близките не знае, какво ще се случи със задържаните. Нито кога.