Реклама / Ads
0| 5165 |12.11.2010 НОВИНИ

Блокираха преговорите за бюджета на ЕС

.
Европейския парламент и страните-членки преговарят за бюджета на ЕС, но диалогът отиват към драматичен завършек, коментира белгийският вестник „Льо Соар”. Последен опит за намиране на споразумение ще бъде направен на 15 ноември, предаде АФП, позовавайки се на изявление на белгийското председателство на ЕС.
 

Блокирането на разговорите беше направено от Великобритания, Холандия, Дания и Швеция още при започването на срещата на финансовите министри. В отговор ЕП направи жест, като заяви, че ще приеме повишаването на разходите за следващата година да бъде ограничено до 2,9%, каквото бе желанието на четирите европейски държави, при условие, че бъде включен при бъдещото финансиране на ЕС.

Председателят на ЕП изрази готовност за отстъпката, като поиска в замяна държавите да вземат под внимание политическите очаквания на Парламента. Европейските страни обаче отхвърлиха подобно искане. Председателят на комисията по бюджети Ален Ламасур (ЕНП) скъса документа с всички отстъпки на ЕП.

„Не успяхме да намерим общо споразумение, но процедурата продължава и за 15 ноември е предвидено ново събрание, което ще бъде и последен опит за помирение”, заяви белгийският министър на бюджета Мелхиор Ватле след среща с колегите си от ЕС в Брюксел. „Ще използваме и последния възможен срок, за да намерим съгласие”, заяви още министърът.

От своя страна, европейският комисар за бюджета Януш Левандовски заяви, че „ЕК ще направи ново предложение”, като предупреди, че липсата на споразумение ще има „болезнени последствия”. Ако правителствата на страните-членки и ЕП не постигнат споразумение, бюджетът за следващата година ще бъде замразен на нивото на този от 2010 г. и ще бъде разделен на 12 равни части.

Един евентуален неуспех на разговорите ще постави в опасност ядрения реактор Итер и ще уязви ЕС, който ще се окаже неспособен да осигури своята част от финансирането. Липсата на съгласие за бюджета ще бъде удар и Дипломатическата служба на ЕС, която трябва да започне работа от 1 декември.

На фона на опитите на европейските правителства да ограничат разходите и да свалят бюджетните си дефицити, на 20 октомври ЕП с голямо мнозинство одобри бюджета за 2011 г. на ЕС, който е с почти 6 % по-голям от настоящия. Така ЕП предлага бюджет в размер на приблизително 130 милиарда евро в плащания и около 143 милиарда в ангажименти, в сравнение с предложените от Европейската комисия 130.14 и 142.57 милиарда. По-голямата част от средствата са предназначени за земеделски субсидии и помощ за най-бедните региони в Съюза.

Въпреки увеличението евродепутатите заявяват, че са гласували рестриктивен по отношение на разходите бюджет, тъй като за първи път не са предложили значителни увеличения в общия размер на бюджета спрямо предложението на ЕК. „Европарламентът подходи с голяма отговорност“, заяви председателят на институцията Иржи Бузек.

Съветът на министрите иска да намали тези цифри съответно до 126.53 и 141.78 милиарда. Още на 29 октомври британският премиер Дейвид Камерън започна битка срещу планираното увеличаване на бюджета на ЕС с 6% през 2011 г. „Това е неприемливо и напълно погрешно”, заявява Камерън в петиция, разпространена на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Към призива му да се отмени планираното завишение с подписите си се присъединиха 11 държавни лидери, в това число германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози. На срещата си в Чекърс в края на миналия месец Меркел и Камерен се съгласиха, че е “бюджетът на ЕС за 2011 г. трябва да се увеличи с не повече от 2.9%, а средствата занапред трябва да са съобразени с правителствените съкращения, които предприемат държавите-членки“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5146 |26.10.2010 СДС отказва подкрепа за бюджета на НОИ и НЗОК . 4| 4996 |19.10.2010 Сините пак бесни на Бойко заради бюджета . 11| 4928 |06.10.2010 Пл. Орешарски: Приберете си бюджета и го преработете! . 42| 5193 |27.07.2010 Дж. Уорлик: Преговорите между България и Русия не са прозрачни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads