Реклама / Ads
5| 3963 |18.10.2022 НОВИНИ

Bloomberg: Украйна удържа на руската ”електрическа война”

.
Руските удари с ракети и безпилотни самолети по украинска енергийна инфраструктура през последната седмица не успяха да спрат електрозахранването от мрежата за продължителен период, според данни на Международната агенция по енергетика, пише Bloomberg.
 

Данните на МАЕ показват, че "Укренерго“, мрежовият оператор, е успял да продължи да доставя електричество на голяма част от страната дори след като Русия нанесе стотици удари електроцентрали и електрически подстанции в цялата страна.


Руски официални лица казват, че атаката, която продължи във вторник цели унищожението на енергийната инфраструктура. Това рискува не само да прекъсне местното отопление и електроенергия, когато времето стане по-студено, но също така би притиснало Европа, която има мрежови връзки с Украйна.


Президентът Володимир Зеленски съобщи в Туитър, че руските атаки са унищожили 30% от производствения капацитет на Украйна и друга критична инфраструктура от 10 октомври. Ударите срещу цивилни цели правят всякакви преговори невъзможни, каза той.


Украинците отговориха на призивите на "Укренерго“ да избягват ненужното потребление на енергия, като изключат бойлерите и електрическото отопление.


Ракетният удар на Русия от 10 октомври първоначално извади от мрежата 2 гигавата мощност, което се равнява на около 14% от електроенергията, доставена седмица преди това. Преди последните атаки за една нощ повече от 1,3 гигавата генериращ капацитет бяха възстановени, според базираната в Париж МАЕ.


Въпреки че бомбардировката доведе до прекъсване на електричеството в части на страната, Укренерго успя да намали въздействието чрез пренасочване на енергийните товари към преносната си система. След като Русия удари въглищни електроцентрали миналата седмица, Украйна компенсира недостига с водноелектрически и ядрени мощности. Реакторите покриха около 55% от търсенето в понеделник.


Руските въздушни удари са насочени към електрогенератори в Киев, заяви в Телеграм заместник-началникът на президентската администрация на Украйна Кирило Тимошенко. Трима души бяха убити, а в части от столицата липсва вода и електричество, спирайки някои тролейбуси и трамваи, докато ремонтът продължава, поясни кметът Виталий Кличко в публикация в Телеграм.


Град Житомир, на 140 километра (87 мили) западно от столицата, също загуби електричество за кратко, след три ракети удариха съоръжение в Днепър, северозападно от окупираната от Русия територия, прекъсвайки водоснабдяването и електроснабдяването.


Две енергийни съоръжения, управлявани от DTEK Energy BV, най-голямата частна енергийна компания в Украйна, бяха ударени във вторник, понасяйки "сериозни щети“, съобщи компанията на уебсайта си, без да уточнява местоположенията от съображения за сигурност. И двата бяха ударени по време на предишни атаки. По предварителна информация седем служители са ранени и един е загинал.


Битките за електрическата мрежа на Украйна и производствения капацитет са на видно място от първата седмица на войната, когато руските сили превзеха атомната централа в Запорожие. Най-голямата атомна централа в Европа има шест реактора и е проектирана да доставя около една пета от енергийните нужди на страната.


Някои анализатори характеризират атаките като "електрическа война“ и предупредиха, че каскадна повреда на мрежата може да застраши украинците, когато температурите паднат. Тъй като мрежата на страната е свързана с европейската от март, прекъсването би имало потенциала да пресече границите, дестабилизирайки съседните мрежи, както и увеличавайки потоците от бежанци.


Общото производство на електроенергия в Украйна е спаднало с около 45% от началото на войната на 24 февруари, принуждавайки цивилни да бягат, а индустриите да спират производство, отбелязва още Bloomberg.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 2885 |18.10.2022 Украйна обмисля да скъса отношенията си с Иран . 2| 2799 |18.10.2022 Украйна получи два милиарда евро финансова помощ от Европейския съюз . 3| 2854 |18.10.2022 Зеленски: 30% от електроцентралите в Украйна са унищожени . 2| 2972 |18.10.2022 Пореден руски обстрел срещу Украйна, ракета удари сграда в Николаев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads