Реклама / Ads
0| 3241 |10.03.2023 НОВИНИ

БНБ: В еврозоната всички сметки автоматично ще се превалутирт в евро

.
БНБ публикува информация за еврото Източник: БГНЕС
Заплатите ще се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото. Сумите в трудовите договори следва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли сумата до най-близкия евроцент. Това четем в информационен материал “Въпроси и отговори за еврото”, публикуван в сайта на БНБ.
 

От датата на членство на България в еврозоната всички сметки – разплащателни, депозитни, спестовни и други сметки в местни банки, ще бъдат еднократно, автоматично и безплатно превалутирани в евро.

 

За тези сметки няма да действа преходен период.

 

Това означава, че още от първия ден на приемане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от левовите си сметки само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция или дружество за електронни пари.

 

От първия ден на въвеждането на еврото безкасовите плащания ще се извършват единствено в евро.

 

В месеците преди въвеждането на еврото гражданите ще бъдат насърчавани да депозират възможно най-много левови банкноти и монети в банкови сметки.

 

Като се има предвид, че всички средства в левове по сметките ще бъдат превалутирани безплатно в евро на датата на въвеждане на еврото, считано от този ден, трансакциите за безкасово плащане ще се извършват само в евро.

 

От датата на въвеждане на еврото Българската народна банка ще обменя безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс 1.95583 лв. зa 1 eвpo.

 

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото в България банките и „Български пощи“ ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс.

 

През следващите шест месеца банките ще продължат да обменят банкноти и монети от левове в евро, но ще имат право да налагат такса за тази услуга.

 

След изтичането на първите 12 месеца от въвеждане на еврото банките и „Български пощи“ ЕАД могат да преустановят услугата за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в брой.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3073 |25.02.2023 Антоанета Цонева: Атакувахме ЦИК, защото искаме резултатът да е честен за всички участници в изборите . 3| 3033 |25.02.2023 Цветелина Пенкова: Необходим е сериозен политически консенсус и информационна кампания за влизането в еврозоната . 5| 3434 |25.02.2023 Пеканов: Събитията от последните две седмици разбиха на пух и прах тезата на скептиците за еврозоната . 2| 3191 |25.02.2023 Министърът на финансите на Хърватия: Едно от най-важните неща за приемане в еврозоната беше политическата стабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads