Реклама / Ads
3| 4982 |06.01.2008 НОВИНИ

Богоявление доведе миряните в храма; сред тях и Сакскобургготски

.
Народното поверие за Богоявление гласи, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие. Честити имен ден на Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана!
 

Богоявление /Йордановден/ е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!” Оттук и названието на празника - Богоявление.

Празникът е с различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи. За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът. Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Обредната трапеза на този ден включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни.

На 6 януари при военна обстановка се освещават военните части и бойните знамена. Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление се освещават бойните знамена на Българската армия.

Днес пред храм-паметника “Свети Александър Невски” се проведе тържествена богоявленска литургия. На стълбите пред храма, въпреки мразовитото време, се събраха много вярващи. На литургията присъстват лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита. След това започна и освещаването на бойните знамена на Българската армия пред паметника на Незнайния войн в присъствието на президента Георги Първанов и на министъра на отбраната Веселин Близнаков.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4892 |06.01.2008 Йордан Бакалов: И да има промени в кабинета, Румен Петков ще остане . 2| 5254 |05.01.2008 Украински министър обвини собствениците на „Ванеса" за трагедията с българските моряци . 15| 5483 |05.01.2008 Наказват Божидар Димитров заради сватбата на Миглена Ангелова? . 17| 4551 |05.01.2008 ДСБ: Кризисната ситуация е резултат от неадекватните действия на кмета Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads