Реклама / Ads
18| 5105 |16.12.2007 НОВИНИ

Бойко Борисов: Колко е лесно да си премиер!

.
„Никак не било сложно да си премиер", възкликна столичният кмет Бойко Борисов, след като „компетентно” обясни как се прави бюджет. „Като цяло говорим за предсрочни избори и вече следващото правителство ще даде толкова, колкото трябва на образованието”, мъдро отбеляза той без да уточнява от колко точно се нуждае образованието у нас.
 

Тези свои мисли Борисов изказа пред журналисти, след откриването на кръгла маса "Висшето образование и науката в България - европейски измерения или инерция от миналото", която се провежда под негов патронаж и се организира от ГЕРБ със съдействието на фондация "Ханс Зайдел". Генералът изрично посочи, че ГЕРБ иска да помогне на висшето образование на професорите, студентите и докторите.

stanishev-oresharski.jpgbb-3.jpg"За да си направиш така бюджета има два варианта - единият е некадърен министър или малоумен, познавайки Орешарски, той не е глупав човек. Залагаш нисък бюджет, прокарваш го през парламента с малко гюрултия, горе долу там е разпределен по пера, след това милиард и половина си даваш на своите министри и си гарантираш купуването на следващите избори. Никак не било сложно да си премиер", констатира Борисов.

Той отново повдигна въпроса за средствата на общините и попита къде е логиката на това, което правителството е направило, да се прибират парите от общините от данъка на физическите лица. „Един град функционира на базата на работещите лица, не на пенсионерите, обясни столичният кмет и допълни: "Колкото един град работи повече, изкарва повече пари, толкова повече данъци плаща. Логично е да му създаваш повече условия, за да изкара още повече". Според него трябва да се направи така, че младите хора, които са избягали, за да учат и работят в чужбина, да бъдат върнати в България и да бъдат привлечени към партийните централи. Борисов смята, че е най-важното да се запази професорският апарат, който във времето на отминалия режим е доказал себе си и тогава образованието е било на едно средно европейско ниво.

"Наука се прави с пари. Пари има в държавата, но трябва да се разпределят правилно", категоричен бе той. Градонабалникът на София увери, че през следващия месец ще бъде организирана кръгла маса с успешни икономически министри на Европейската народна партия, които са успешни практици, за да се посочат всички проблемни сфери, за да може ГЕРБ да формулира цялостната си  стратегия.

Зам.-кметът на столицата по образованието Йорданка Фандъкова пък съобщи, че Бойко Борисов е внесъл вчера в Столичния обищински съвет докладна записка за увеличение на заплатите на педагогическия персонал в София. Предложението му е учителите в софийските детски градини и училища на общинска издръжка да получат увеличение на възнагражденията с 20 лв. със задна дата от 1 ноември. Зам.-кметицата обясни, че тези пари се разпределят за транспортни разходи, но учителите сами щели да решат дали да ги използват за закупуване на карта за една линия.  

Тези пари обаче ще бъдат отпуснати и раздадени, само ако СОС одобри предложението на градоначалника. Фандъкова обясни, че причината за увеличението на заплатите на столичните педагози е заради тенденцията за напускане, която се наблюдава от една година. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5988 |15.12.2007 Слушателите на Дарик радио: Бойко Борисов е политик на годината . 11| 6813 |14.12.2007 Бойко Борисов ни пожела Весела Коледа и Весела Лечева... . 5| 6554 |26.11.2007 Бойко Станкушев оглави нова медийна групировка . 7| 4730 |24.11.2007 Бойко Борисов подготвя партията си за предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads