Реклама / Ads
34| 5481 |24.07.2009 НОВИНИ

Бойко отваря досиетата в полза на народа

.
Б. Борисов: "Досиетата са опасни само ако не са разкрити." Приветствам решението на Борисов, което ще улесни битката с корупцията, заяви бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев.
 

Бойко Борисов обеща да разкрие абсолютно всички досиета на политици, магистрати и пр. Той добави към това, че цялата информация, която е поместена там, ще бъде достъпна за всеки един гражданин. Борисов подчерта, че досиетата са опасни само ако не са разкрити. Относно коментарите на Синята коалиция за новото управление, Борисов няколко пъти заяви, че не се интересува от тях и не желае да ги коментира, защото всеки има право да провежда своята политика. Борисов заяви още, че ще довърши всичко, което е започнал като кмет на София, защото столицата е един от приоритетите му. По повод новината, че туризмът отива в Министерството на икономиката, той коментира шеговито "няма да натежи", защото ще има зам.-министър по туризма.

"Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма е професионалист, който се е доказал лично пред него и в следващите 100 дни ще бъде наблюдавана неговата работа и това как той се справя.", допълни Борисов.

“Мога само да приветствам решението на бъдещия премиер Бойко Борисов да поиска от Народното събрание Закон за пълното разсекретяване на всички досиета на бившата ДС”, заяви бившият ръководител на комисията по досиетата Методи Андреев.

Според него този акт, съчетан с ангажимент от страна на управляващите ще спре достъпа на хората, свързани с бившите служби до важни постове в държавата. Това е начин да се улесни не само битката с корупцията, но и да се осветят скритите за обществото зависимости, посочва Андреев.

Според Методи Андреев най-добрият начин да скъсаме с това тъмно минало е като поискаме съвет от страни като Германия и Чехия и техния, доказан опит в окончателното им справяне с тъмното соц-минало. Пълното разсекретяване на архивите с бившите служби, ще прекъсне спекулациите около агентите.

Необходим е закон за досиетата, който да бъде обвързан и с наказателна отговорност за онези ръководители на настоящите служби, които опитват да укриват документи или да ги прехвърлят в графата „класифицирана информация”.

В този момент е неразумно от страна на Синята коалиция да се иска поименно гласуване на бъдещите министри, категоричен е Методи Андреев, защото според него: „Политиката е изкуство на компромиса, важна е целта, а не дребните препятствия по пътя към нея”.

Бившият шеф на комисията по досиетата отправя съвет за компромис в решениятa на Синята коалиция, въпреки принципите си, но в името на изработването на един съвременен закон за лустрация, който да има и антикорупционен характер.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5539 |19.07.2009 В. Сидеров: Подкрепяме безусловно кабинет на Бойко Борисов . 7| 4914 |05.07.2009 Бойко Борисов: „Ставам премиер!” . 4| 4789 |25.06.2009 4 години някои депутати не са си отваряли устите . 16| 6959 |20.06.2009 Сергей стартира от Мекката на Бойко - Банкя

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads