Реклама / Ads
36| 5149 |29.01.2016 НОВИНИ

Бокова притеснена от бг-скандали при избора на ръководител на ООН

.
Ирина Бокова
Каквото и решение да вземе българското правителство, когото и да предложи за кандидат за генерален секретар на ООН, важното е да запазим достойнство. Това каза днес пред репортери генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, помолена да коментира мнения, че кандидатурата й за ръководител на световната организация се бави.
 
Този въпрос го задавайте на правителството. Предполагам, че ме подкрепя - няколко пъти е заявявано и от правителството, и от министър-председателя, посочи тя. По думите й най-важното е от България да не излизат новини за скандали, клеветнически кампании, компромати. Много ми е тъжно, че това се случва. Трябва да си останем на висотата на това, което се очаква от една страна, която би могла да предложи кандидат за този голям пост. Нека да има сериозен дебат за ООН, за конфликтите в света, за ролята на България, за това по какъв начин България може да допринесе за решаването на тези проблеми, каза Бокова.

Тя пристигна от Париж, за да открие изложбата "Сурва в Пернишко" в Националния етнографски музей и да връчи на перничани сертификата за вписването на този народен обичай в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Голямата ни отговорност е да предадем хилядолетната си култура на бъдните поколения, каза Бокова.

Тя припомни, че този народен обичай е четвъртата българска традиция, вписана в Световната листа на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО - след "Бистришките баби", нестинарството и чипровските килими. Това е приносът на България, на българския дух, на българския идентитет към световната култура. Аз с голям ентусиазъм приемам тази част от моята работа - да може България да бъде представяна по такъв начин пред света, коментира Бокова пред репортери преди церемонията.

Опазването на културното наследство е много важно за мен, но съхраняването на живите човешки съкровища е най-красивата част от работата ми, посочи Ирина Бокова в словото си на откриването на изложбата. По думите й изключително значение има предаването на традициите от поколение на поколение, защото те показват какви сме като хора, какви ценности носим и предаваме - особено в един глобален свят, който е тласкан към еднообразие. В опазването на културното многообразие тя вижда голямата роля на ЮНЕСКО, защото според нея то е толкова важно за хората, колкото природното многообразие за всички живи същества. Генералният секретар на ЮНЕСКО благодари на всички български институции и експерти, подготвили кандидатурите за листата на световната организация. Работим заедно по още кандидатури - като мартениците, "Магурата" и други, каза Ирина Бокова.


Тя се надява много от тях да бъдат осъществени преди края на мандата й и така да станат достояние на цялото човечество, а България да бъде уважавана още повече като култура, традиции, достойнство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4492 |26.01.2016 Даниел Митов сезира ДАНС за изтичане на информация, свързана с Ирина Бокова . 60| 8290 |24.01.2016 М. Андреев: Бокова бе издигната на тъмно, без дебат . 31| 7584 |19.01.2016 Андреев: Тъжна държава сме щом Доган е патриот, а Бокова-кандидат за шеф на ООН . 11| 4509 |14.01.2016 Първанов и АБВ шантажират кабинета заради Ирина Бокова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads