Реклама / Ads
7| 4386 |09.12.2018 НОВИНИ

Болница „Лозенец“ е с над 30 млн. дългове и 60 млн. лева ангажименти

.
Кирил Ананиев
Правителствената болница „Лозенец” има дългове за над 30 млн. лева и поети ангажименти за над 60 млн. лева. Обещан е допълнителен ресурс от европейски средства за преструктурирането. Учебната и клинична база в болница на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде запазена, а на специалистите в болницата ще бъде даден избор къде да работят.
 

Това заяви в предаването „Тази неделя” министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

Дългове за над 30 млн. лева и поети ангажименти за над 60 млн. лева има правителствената болница „Лозенец”, чийто директор е проф. Любомир Спасов. Все още тече финансовият одит, но по първоначална информация финансовото състояние на болничното заведение не е добро, коментира състоянието на болницата министърът. По думите на министъра  сегашният директор Любомир Спасов няма да бъде директор, след като болницата стане педиатрична.

 

„Работещите в болницата не бяха получавали месец, месец и половина заплати. Правителството взе необходимите мерки, за да разплати дължимите заплати. Освен това са прехвърляни средства от разходи за персонал, за издръжка и капиталови разходи”, каза Кирил Ананиев.

 

След като беше съобщено, че правителствената болница ще стане първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение за деца, студентите по медицина от СУ останаха разтревожени. Досега те се обучаваха именно там. Ректорът на Софийският университет професор Гирджиков вчера обяви, че университетът нито е уведомен, нито потърсен за съгласуване на идеята за преструктуриране на болницата. Министърът твърди, че учебната и клинична база в болница „Лозенец” на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде запазена. Те ще имат възможността да ползват и други клинични бази. 

 

Болничното заведение разполага с около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница обаче ще са необходими двойно повече. Предвижда се и изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда и новата.

 

По думите му за проекта ще се необходими около 35 – 40 млн. лева, докато изграждането на нова болница би струвало около 150 млн. лева. На среща на съвет на министрите на здравеопазването Ананиев е получил обещание за ангажимента и осигури допълнителен ресурс от европейски средства.

 

„Болница „Лозенец” като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца, болницата ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъде прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора”, обясни Ананиев. По думите му на специалистите в болницата ще бъде даден избор – дали да останат на същото място или да се прехвърлят на друго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4057 |09.12.2018 Трима младежи загинаха, а двама са в болница, след тежка катастрова . 4| 6516 |08.12.2018 Проф. Герджиков: Правителството не ни уведоми, че болница „Лозенец“ ще бъде преструктурирана . 0| 4144 |30.11.2018 Преструктурират в детска болница правителствената база ”Лозенец” . 2| 3843 |30.11.2018 НАП продава пернишка болница на търг заради дългове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads