Реклама / Ads
4| 3524 |26.11.2018 НОВИНИ

Борбата с насилието над жени събра стотици в София и Варна

.
Протестиращите публично изложиха искания за мерки и промени в законите.
С митинг и спиране на движението, стотици софиянци се събраха на Орлов мост, за да отбележат Международния ден за борба срещу насилието над жени.
 

Според статистиката - всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. От началото на годината до днес са станали 28 убийства на жени, които са извършени най-често от настоящ или бивш партньор. 

 

Участниците, които се събраха на Орлов мост, призоваха да бъдат създадени и поддържани 28 кризисни центъра за настаняване на пострадали от насилие, да се създаде Съвет за борба с насилието към Министерския съвет и да се увеличат средствата за борба с насилието.

 

“Ние сме тук, за да се чуе, да се даде обществен глас на това, че има проблем с домашното насилие, с насилието над жени, с патриархалния ред, който засяга и жени, и мъже, по наистина неприятен начин. Проблемът с домашното насилие не е само проблем на отделните хора в семейството. Трябва да има обществена подкрепа и обществени мерки, да се чуе, че трябва да се направи нещо“, заяви организатор на протеста.

 

От българския фонд за жените съобщиха, че освен в София, протести в подкрепа на исканията им има във Варна, Париж, Лондон.

 

Около 19:00 часа кръстовището на Орлов мост беше блокирано.


.

 

"Искаме закони и не искаме жени и деца да се превръщат в статистика!" заявиха близки за трагично загиналите преди седмици Дари и Ники.


.

 

Във Варна група граждани с подкрепата на клуб “Не си сама” също направиха акция “Да спрем насилието над жени” на пл. Независимост в града. Организаторите припомниха, че освен убитите жени са починали и три деца, убити от своите бащи. 


„Ние искаме да сложим край на това, да дадем гласност, да не спираме да говорим и да действаме преди да е твърде късно. Защото насилието над жени, било то домашно, сексуално или психическо, не е семеен проблем, той е обществен.

Поради тази причина обществото трябва да е бдително към признаците на насилие. Необходими са законодателни промени и превенция. Информационни кампании както в училищата, така и сред хората, които упражняват обществени професии“, се посочва в поканата за солидарната акция във Варна.

 

На 25 ноември светът отбелязва Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените. Датата е определена след резолюция на общото събрание на ООН от 17 декември 1999 година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3781 |26.11.2018 Украйна ще обяви 60-дневно военно положение . 3| 4330 |25.11.2018 Въоръжени ограбиха магазин в София . 3| 3960 |21.11.2018 НС гласува предложението на Марияна Николова за вицепремиер, била особено близка на Симеонов . 4| 5897 |20.11.2018 Марияна Николова е предложението за вицепремиер на мястото на В. Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads