Реклама / Ads

0| 2485 |26.04.2022 НОВИНИ

Борел: Пшеницата може да бъде следващото икономическо оръжие на Русия

.
Жозеп Борел Източник: БГНЕС
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви в интервю за „Ел Паис“, че всички членове на ЕС трябва да се отърват от енергийната зависимост от Москва, но признава, че все още не е постигнато единодушие между държавите-членки по този въпрос. Борел предлага отказ от изкопаемите горива и подчертава, че пшеницата може да бъде следващото икономическо оръжие на Русия.

Като алтернатива Борел предлага доброволно отказване от изкопаемите горива. Той също така настоява да се подкрепи Киев с оръжие. "Изходът от конфликта трябва да се реши на бойното поле", заяви Борел по време на виртуално интервю за медийната група LENA, в която влиза и „Ел Паис“.

 

„Първият опит за блицкриг на Русия е неуспешен. Те не успяват да превземат Киев. Те трябваше да отстъпят, да променят тактиката си и да съсредоточат силите си в Донбас. Засега те губят. Украинците ще трябва да платят висока цена: те имат голям брой жертви, инфраструктурата е разрушена, цивилното население бяга или загива. Плановете на Русия обаче се провалиха. Да видим как ще протече следващата битка“, каза Борел. „Има хора, които ни критикуват и казват, че даването на оръжия означава удължаване на конфликта и предизвикване на повече жертви и че трябва да спрем. Ако спрем да въоръжаваме Украйна, конфликтът ще приключи. Но какво тогава? Няма ли значение как ще завърши? Въпросът е не само кога ще приключи, но и как“.

 

Относно налагането на нови санкции, които ще засегнат петрола и газа от Русия, според Борел има много варианти на масата: данък, забрана за внос или може би иранската система.

 

„Много икономисти смятат, че би било рационално да се повишат цените на газа и петрола, за да се наложи търсенето на алтернативни източници. Нито едно от тези предложения не се ползва с единодушна подкрепа. Това е въпрос, който трябва да бъде разгледан от Европейския съвет. Това е политика на високо равнище. Досега не е постигнато споразумение. Говорим с всички и оказваме натиск за действие. Когато Германия заявява, че до края на годината няма да има повече руски петрол, тя оказва силен натиск. Но това ще се случи. Русия ще изгуби парите от продажбата на петрол и газ. Ако успеем да постигнем единодушно решение, ще бъда щастлив. Аз настоявам за това, излагам аргументи, проучвам възможностите, търся алтернативи“.

 

По думите на дипломата, на Европа й липсва автономност в много аспекти, но най-важният в момента е енергийният.

 

„Ние сме много зависими от доставките от човек, с когото сега сме в много лоши отношения. Ясно е, че Европа трябва да положи усилия, за да стане енергийно независима като начало. Това е най-важното в момента. Можем да бъдем критикувани за това, че не успяхме да направим това много по-рано, когато Путин превзе Крим. Сега виждаме истинската опасност. Всички намаляват потреблението и енергийната си зависимост от Русия“, каза той.

 

Според ръководителя на европейската дипломация обаче светът ще бъде още по-разделен и това ще доведе до икономически сътресения. Пшеницата ще се превърне в своеобразно оръжие.

 

„Русия вече казва: "Нашата пшеница е за приятели и който не е наш приятел, няма да я получи“. Ще се появи нова политическа панорама, в която Русия и Китай ще бъдат от едната страна, а Западът - от другата. А много развиващи се страни клонят към едната или другата страна в зависимост от обстоятелствата. Помните ли Студената война, когато имаше необвързани държави? Сега сме свидетели на възраждането на подобно явление“, заключи Жозеп Борел, цитиран БГНЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 8775 |26.04.2022 Манолова: Със заплатата си, която е над 8 хил. лв, премиерът може да купи малко над 9 снаряда . 0| 2572 |22.04.2022 Шолц: НАТО да избягва пряка военна конфронтация с Русия, може да се стигне до Трета световна война . 0| 2588 |22.04.2022 Борел: Няколко държави членки са против централизирани ограничения върху доставките на руски петрол . 0| 2604 |22.04.2022 Даниел Смилов: БСП не са в особена кондиция, може да се свият под 10%
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ