Реклама / Ads
0| 3214 |09.05.2022 НОВИНИ

Борел: ЕС да обмисли използването на руските валутни резерви за възстановяването на Украйна

.
Жозеп Борел Източник: БГНЕС
Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза в интервю за Financial Times, че страните от ЕС трябва сериозно да обмислят прехвърлянето на замразените валутни резерви на Русия към следвоенното възстановяване на Украйна.
 

„Много съм за този ход, тъй като е напълно смислен“, каза Борел. Като пример дипломатът посочи ситуацията със замразените в САЩ активи на Централната банка на Афганистан. През февруари тази година Съединените щати поеха контрола върху милиарди долари в резервите на Централната банка на Афганистан, за да изплатят, наред с други неща, компенсации на жертвите на тероризъм и хуманитарна помощ за страната.

 

„Логично би било да се обмислят подобни действия с резервите на Русия“, каза Борел.

 

„Имаме пари в джобовете си и някой трябва да ми обясни защо това може да се направи с афганистански пари, а не и с руски пари“. Европейските страни все още не са предприели никакви стъпки в тази посока, отбелязва FT.

 

Жозеп Борел подчерта, че въпросът за плащането за възстановяване на Украйна е един от ключовите въпроси на дневния ред. Това ще изисква „невероятно много пари", а основната тежест ще падне върху страните от ЕС. Сумите, събрани на донорските конференции, са капка, защото възстановяването на Украйна ще струва стотици милиарди евро, каза Борел.

 

Financial Times пише, че Европейският съюз вече е започнал да мисли как да използва тези пари за възстановяване на Украйна след войната, но Брюксел все още не е дал официални предложения и планове.

 

Американският президент Джо Байдън по-рано предложи да продаде активите на руски милиардери и да използва приходите, за да помогне на Украйна, припомня FT. Тази идея беше подкрепена миналата седмица от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Сега -  служители на Европейската комисия проучват законни начини за прилагането му.

 

След началото на военното нахлуване на Русия в Украйна, ЕС и други западни страни замразиха около 300 милиарда долара златни и валутни резерви на Централната банка на Руската федерация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3055 |03.05.2022 Борел: Списъкът на руските банки, изключени от SWIFT, ще бъде разширен . 0| 3193 |26.04.2022 Борел: Пшеницата може да бъде следващото икономическо оръжие на Русия . 0| 3089 |22.04.2022 Борел: Няколко държави членки са против централизирани ограничения върху доставките на руски петрол . 0| 2795 |13.04.2022 Евродепутати откриха нарушения на използването на еврофондове у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads