Реклама / Ads
16| 4154 |10.09.2021 НОВИНИ

Боряна Димитрова: Духът на парламентаризма беше убит. И през 90-те нямаше такава непоносимост

.
Боряна Димитрова Източник: БГНЕС
”45-ият и 46-ият парламент започнаха със заявката да възродят духа на парламентаризма. Нищо подобно не се получи, а най-лошите очаквания бяха надминати. Духът на парламентаризма беше убит. Аз не виждам партиите да са в добра кондиция и да обяснят на избиратели, че те ще носят факела на устойчивото управление в следващото Народно събрание”. Това заяви социологът от ”Алфа Рисърч” Боряна Димитрова пред БНР.
 

"Стои много сериозно въпросът за мотивацията на избирателите. Ако преди тези партии на протеста са можели да кажат "гласувайте за нас, ще повишим резултатите си, то днес нещата не стоят така. Има много силни разделителни линии между всички партии в парламента, стигайки до нетърпимост. Дори в 90-те години имаше ясни и свързващи звена и нямаше такава конфликтност. Депутатите дадоха лош старт на предизборната кампания", каза още Димитрова.


"На фона на неуспеха на партиите да съставят правителство и на катастрофичните отношения между тях, има обществен натиск за създаване на нова политическа сила, която да преодолее негативите. Ако подобен проект се появи, ще създаде проблеми за Румен Радев и би поставил в неудобно положение партиите, които го подкрепиха - БСП, ИТН и ИБГНИ. От левицата вече казаха, че се опитват да откъсват от структурите ѝ. Млади хора от чужбина се приемат за успели до момента, в който не влязат в партия и в партийното противопоставяне. Нека да не забравяме как на пл. "Орлов мост" имаше еуфория около успели българи, които са се върнали от чужбина. В предстоящата кампания липсва разбирателство между институциите. Ако няма нов играч, може да очакваме картина, която е близка до тази, която колеги очертаха - преднина на ГЕРБ и ерозия на партиите на протеста. Няма да бъде по-лесно сформирането на правителство в следващия парламент", коментира социологът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4762 |31.08.2021 Боряна Димитрова: Ехото вече е само: „Избори, избори, избори“. В предизборна кампания сме . 9| 4707 |23.08.2021 Боряна Димитрова: Президентът и политическите партии играят на Черен Петър . 4| 2996 |19.08.2021 Боряна Димитрова: Часовникът вече върви назад . 3| 3411 |07.08.2021 Боряна Калейн завърши пета в многобоя в Токио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads