Реклама / Ads
4| 2997 |19.08.2021 НОВИНИ

Боряна Димитрова: Часовникът вече върви назад

.
Боряна Димитрова
46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад. Идва моментът, в който вече пред избирателят ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна. В момента всеки се опитва да излезе сух от водата.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио социологът от “Алфа рисърч” Боряна Димитрова.

 

Коментарът й идва на фона на приключилия вчера втори цикъл от консултации при президента Румен Радев преди връчването на втория мандат на партия ГЕРБ. Според заявките на Борисовата партия обаче мандатът ще бъде върнат веднага, което директно хвърля топката в полето на третата формация, която ще получи възможността да състави правителство. Не е ясно обаче кой ще го получи. 

 

"По начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кога ще бъде третият проучвателен мандат ще се определи от три фактора. Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори - позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент", смята Димитрова.

 

От настоящата ситуация щети понася формацията на Слави Трифонов. Първата политическа сила обира негатив заради начина, по който е решила да води преговорите и консултациите и начина да се наложи правителство при наличие на само 65 депутати. 

 

“Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство", посочи още Димитрова.

 

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство:


"Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?".  


Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3425 |07.08.2021 Боряна Калейн завърши пета в многобоя в Токио . 0| 3597 |06.08.2021 Боряна Калейн отива на финал в многобоя . 0| 3635 |29.06.2021 Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова бяха възстановени като съдии . 0| 3023 |24.06.2021 ВСС прекрати мандатите на съдиите Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads